latinica  ћирилица
11/04/2022 |  16:04 ⇒ 16:04 | Autor: SRNA

Višković: Dodik i Cvijanović prepreka bošnjačkim političkim ciljevima

Premijer Republike Srpske Radovan Višković oštro je osudio odluku Velike Britanije da uvede sankcije srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjedniku Srpske Željki Cvijanović, navodeći da je riječ o podvali bošnjačkih političkih snaga koji u Dodiku i Cvijanovićoj prepoznaju ključnu prepreku u ostvarivanju cilja da se u BiH odlučuje prema principu "jedan čovjek-jedan glas".
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Višković je istakao da mu je žao što su britanske vlasti na tom planu nasjele na manipulacije bošnjačkog političkog establišmenta, koji, ne birajući način, nastoji da politički profitira od oružanog sukoba u Ukrajini da bi rješavao "srpsko pitanje" u BiH po svom nahođenju, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

- Ovo nisu sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović, nego podvala bošnjačkih političkih snaga koji u Dodiku i Cvijanovićki, s pravom, prepoznaju ključnu prepreku u ostvarivanju njihovog davno zacrtanog cilja da se u BiH odlučuje po principu jedan čovjek-jedan glas - rekao je Višković.

On je ocijenio da je jasno da je situacija u Ukrajini, sa kojom srpski politički predstavnici, naravno, nemaju nikakve veze, zloupotrijebljena da bi se srpski politički predstavnici označili kao "proruski element" i da bi sveopšta histerija koja se vodi protiv Ruske Federacije bila iskorištena za disciplinovanje Dodika, kao vodećeg zastupnika srpske politike u BiH.

Premijer Srpske je istakao da političko Sarajevo ne treba da slavi zbog ove odluke, jer, kako je naglasio, nijedne sankcije neće BiH pretvoriti u zemlju kakvom je oni žele da vide, nego da je za to potreban unutrašnji dogovor Srba, Bošnjaka i Hrvata.

Vlada Velike Britanije danas je objavila informaciju o "prvim sankcijama uvedenim u okviru režima za sankcije za BiH kojima su obuhvaćeni srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović".

U saopštenju se navodi da su Dodik i Cvijanović sankcionisani zbog, kako je obrazloženo, njihovog narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti BiH.