latinica  ћирилица
11/04/2022 |  18:59 ⇒ 12/04/2022 | 09:49 | Autor: RTRS

Dodik-Cvijanović: Optužbe apsurdne, iza sankcija stoje bošnjački političari i PDP (VIDEO)

Velika Britanija uvela je sankcije predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović i srpskom članu Predsjedništva Miloradu Dodiku, navodno, zbog pokušaja potkopavanja legitimiteta i funkcionalnosti BiH.
Dodik i Cvijanović - Foto: RTRS
Dodik i CvijanovićFoto: RTRS

To je politička poruka svima onima koji štite Republiku Srpsku. Iza sankcija stoje, kažu, bošnjački političari i Partija demokratskog progresa.

Bošnjaci i PDP naručili, a Britanci isporučili – ovako je predsjednica Srpske Željka Cvijanović obazložila sankcije Velike Britanije. Britanska vlada, kaže, pokušava da im se osveti i to zbog Zakona o imovini usvojenog u Narodnoj skupštini, koji derogira davno donesen zakon o zabrani raspolaganja imovine bivšeg visokog predstavnika Britanca, Pedija Ešdauna.

- Ako je ovo način obračunavanja sa zvanično izabranim funkcionerima Republike Srpske, moram reći da sam u ime građana spremna i sposobna da podnosim takve pritiske. Ono što ne želim da tolerišem je činjenica da neko pokušava da od predsjednice Republike Srpske, traži da ulazi u zakonodavni sukob sa Narodnom Skupštinom koja predstavlja većinsku volju naroda Republike Srpske - izjavila je Cvijanović.

Iz Londona još jednom potvrda da je PDP njihov obavještajac i poslušnik, jasan je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik. Udruženim snagama, kaže, žure da uoči opštih izbora sruše aktuelnu vlast, kako bi potom nastavili da urušavaju srpski nacionalni interes.

- Ovo je urađeno na zahtjev njihove ekspoziture ovdje, koja se zove PDP Mladena Ivanića, Borenovića, Trivićeve i Crnatka. Oni su njihove obavještajni eksponenti na prostoru Republike Srpske i učinjeno je da se ugrozi moje i Željkino kandidovanje na pojedinačne funkcije, jer smatraju da bi mi to bili. Јoš ne znamo ko će tp biti, ali oni smatraju da bi mi bili. Stalno jadikovanje i priča o tome da treba skloniti Dodika, a sad i Željku govori o tome da se ovdje pokušava kreirati nova politička struktura obajvještajaca kakvi su ovi koje sam naveo - dodao je Dodik.

Ujedinjeno Kraljevstvo saopštava - sankcije su uvedene zbog podrivanja stabilnosti, funkcionalnosti i pravnog okvira BiH. Djelovanje Dodika i Cvijanović navode, ohrabreno je podrškom Vladimira Putina zbog čega su prijetnja za stabilnost i bezbjednost zapadnog Balkana. U praksi, sankcije znače da Dodik i Cvijanović neće moći putovati u Ujedinjeno Kraljevstvo niti koristiti ili pristupiti bilo kojoj imovini koju eventualno tamo posjeduju.

- Ovaj korak smo preduzeli zbog aktivnosti koje podrivaju stabilnost funkcionalnost i pravni okvir BiH. Nedavne aktivnosti Milorada Dodika i Željke Cvijanović su direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH - poručio je ambasador Velike Britanije u BiH, Metju Fild.

Upravo ovim riječima britanska vlada objelodanila je svoje manipulatorsko lice i potvrdila da su sankcije u vezi sa politikom, nikako sa pravom, potkopavanjem mira i stabilnosti, ističu zvaničnici Srpske. Na listi političke eliminacije su, kažu, oni koji brane slovo Dejtona, Ustav Republike Srpske i BiH.

- Nećemo prestati da se borimo za Republiku Srpsku, ona je za nas svetinja - rekao je Dodik.

Dodik očekuje da će primjer Velike Britanije slijediti Njemačka i Holandija, a sve s ciljem promjene vlasti u Srpskoj. Odbrana ustavne pozicije Republike Srpske kažu, ostaje prioritet.

- Moja uloga je da štitim Ustav. Ovo je poruka da svako ko se drzne da zaštiti ustavni poziciju Republike Srpske dobiće sankcije, ovo je direktno i udar na građane - saopštila je Cvijanović.