latinica  ћирилица
11/04/2022 |  21:04 ⇒ 12/04/2022 | 08:54 | Autor: SRNA

Dodik: Odbiti sve programe koje je kreirala Britanija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će Vlada i druge institucije Republike Srpske odbiti sve programe koje je u Srpskoj kreirala Velika Britanija.
Milorad Dodik (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Milorad Dodik (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

- Možda ćemo promijeniti i Zakon o javnoj upravi koji je kreirala Velika Britanija i napravićemo naš zakon o javnoj upravi - rekao je Dodik za ATV.

Dodik je rekao da sankcije koje je Velika Britanija uvela njemu i predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović ne zadiru direktno u dejtonski status Srpske, ali da će dovesti do još većih problema u BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH ukazao je da se u britanskom Parlamentu i javnom životu probilo nekoliko Bošnjaka koji kreiraju određene odluke, a najpoznatiji eksponent te politike je Arminka Helić, koja je postala baronesa i koja okuplja sve protiv Srba.

On je podsjetio da je Helićeva sponzorisala britansku rezoluciju u Ujedinjenim nacijama kojom je srpski narod trebalo da bude proglašen genocidnim.

Govoreći o Zakonu o imovini Republike Srpske, Dodik je rekao da je imovina stvar koja je presuđena i da sada neko želi da se to vrati u Parlamentarnu skupštinu BiH, što bi značilo da je to zakon koji je u nadležnosti BiH.

- To znači da može svako iz Federacije BiH da uloži amandman na taj zakon kojim se mijenja karakter imovine u Republici Srpskoj. To nije tako bezazleno pitanje, već je taj zakon suštinsko pitanje - naglasio je Dodik.

On je istakao da pitanje imovine ne može biti predmet razgovora, jer je to završeno na način da Srpska ima 49 odsto teritorije, a FBiH 51 odsto, te da je samo ono što nije izričito dato BiH imovina entiteta.

Komentarišući izjavu poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Јelene Trivić da su sankcije srpskom članu Predsjedništva i predsjedniku Srpske "njihova stvar", Dodik je rekao da je Trivićeva "duboko involvirana u to" i da bi najveća greška bila kada bi ona došla na čelo Republike Srpske.

- Ali o tome će odlučivati narod - rekao je Dodik.

Što se tiče SDS-a, kaže Dodik, u toj partiji je značaj broj ljudi koji su patriote i koji su "navučeni od rukovodstva SDS-a u savez sa izdajničkim PDP-om, gdje je sve u funkciji bitanskih obavještajnih interesa".