latinica  ћирилица
11/04/2022 |  21:51 ⇒ 12/04/2022 | 08:54 | Autor: SRNA

Cvijanović: Sankcije produbljuju podjele i udaljavaju od dogovora

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da se sankcionisanjem zvaničnika koji su na izborima direktno izabrani voljom građana ne može napraviti boljitak, već se dodatno produbljuju podjele u BiH i ta zemlja odmiče od dogovora i sporazuma.
Željka Cvijanović - Foto: SRNA
Željka CvijanovićFoto: SRNA

Cvijanović je istakla da raspoloženje unutar bošnjačkih političkih partija nakon uvođenja britanskih sakcije njoj i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku pokazuje da je društvo duboko podijeljeno i dodala da Srpska nema baš ništa sa tom podjelom.

- Potrebno je da gradimo i čuvamo nešto što je rezultat dijaloga, a tog dijaloga nema i ako će te sankcionisati izabrane ljude u Srpskoj, onda pokazuju kontinuitet jedne pogrešne politike spoljnog faktora - rekla je Cvijanović za ATV.

Ona je dodala da se sankcije dešavaju u kontinuitetu i da se na tome ne može graditi bilo kakva budućnost.

- Više sam zainteresovana da gradim dijalog nego bilo koji ambasador, ali nema ovdje sagovornika za dijalog - istakla je Cvijanović.

Cvijanović je istakla da su joj pomiješana osjećanja povodom sankcija i da je ono što radi u svom političkom životu apsolutno ispravno i u okvirima koje su zadali Ustav i zakon.

Osim toga, kaže Cvijanović, u skladu je sa potrebama stanovnika Republike Srpske i njihovim očekivanjima od legitimno izabranih vlasti.

Ona je navela da je uvođenje sankcija politička odluka koja ime veze sa narodom Republike Srpske, jer su uvedene ljudima koje su izabrali građani Srpske vjerujući u politiku koju oni promovišu i da ono što rade može učvrstiti poziciju Republike.

Cvijanović je naglasila da je to politički obračun sa funkcionerima Srpske, a preko toga i sa institucijama Republike Srpske.

- To što su naveli kao obrazloženje je vrlo jadno i prizemno. To što oni rade jeste traženje alibija za njihovu veliku glupost da će te sankcionisanjem predstavnika direktno izabranih voljom građana napraviti neki boljitak - dodala je Cvijanović.