latinica  ћирилица
11/04/2022 |  22:11 ⇒ 12/04/2022 | 08:55 | Autor: RTRS

Drugi ugao: Da li je Srpska pod novom serijom političkih pritisaka? (VIDEO)

Sankcije nisu iznenađenje, već poruka da Velika Britanija prati politiku SAD kao i poruka Evropskoj uniji da se i od nje očekuje sličan potez - jednoglasni su gosti naše večerašnje emisije Drugi ugao.
Drugi ugao - Foto: RTRS
Drugi ugaoFoto: RTRS

Saglasni su da je povod, a ne razlog, današnja posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja istakao je da je Britanija jako prisutna na području zapadnog Balkana. 

- Ona je istorijski prisutna, ali je činjenica da je vrlo teško definisati njene interese i njene poteze. A s druge strane Britaniju zovu najboljim ambasadorom Amerike u Evropi tako da nije čudno da su oni nakon SAD povukli ovakav potez, koji je poruka Evropskoj uniji. Vrlo je zanimljiv trenutak u kome je došlo do objavljivanja, a to je prije svega današnja skupština, jer dugo se priprema jedan takav potez za jednu ovakvu priliku, a to je da se može direktno da se kritikuju i Dodik i predsjednica Cvijanović - naveo je Šolaja.

Naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu Aleksandar Mitić rekao je da britanske poruke teže disciplinovanju i Banjaluke i Beograda i disciplinovanju generalno srpskog naroda.

- Koliko je to produktivno, nisam siguran, mislim da je prilično kontraproduktivno za njih, ali vidimo da će ovakve odluke, sasvim sigurno će biti sve više pritiska i unutar EU za sankcionisanje - kaže Matić.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević da Britanija u Srpskoj i BiH aktivno djeluje u posljednja dva do tri mjeseca.

- Djeluju u jasnom definisanju da je BiH jedano od prioriteta zapadne politike u ovom regionu i da je apsolutni prioritet, rješavanje tog otvorenog pitanja za zapadne interese. To dakle podrazumijeva ono što je zacrtano kao interes, a to je centralizacija BiH i puno uključenje BiH u evroatlantske integracije sa ciljem da se uključi u NATO - rekao je Milivojević.