latinica  ћирилица
12/04/2022 |  09:49 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

NSRS o izmjenama i dopunama Zakona o poreskom postupku Srpske (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poreskom postupku Republike Srpske - po hitnom postupku.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: RTRS

 

>>> Prenos možete gledati na RTRS plus i našem portalu. <<<

-----

U toku je pauza.

----

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da je cilj Prijedloga zakona o izmjenama Uredbe sa zakonskom snagom o Kompenzacionom fondu Republike Srpske da se kroz ovaj fond pomogne privrednim subjektima i građanima u novonastaloj situaciji prouzrokovanoj poremećajima na svjetskom tržištu.

Obrazlažući ovaj prijedlog zakona, koji se u Narodnoj skupštini Republike Srpske razmatra po hitnom postupku, Vidovićeva je rekla da se sredstvima iz Fonda žele obezbijediti određene količine hrane, energenata i drugih materijala potrebnih u određenim oblastima.

Opština Laktaši od 2010. godine ima status razvijene jedinice lokalne samouprave i stopu zaposlenosti iznad republičkog prosjeka i time ispunjava uslove za sticanje statusa grada, rekla je ministar uprave i samouprave Republike Srpske Senka Јujić u Narodnoj skupštini obrazlažući Prijedlog zakona o gradu Laktaši, po hitnom postupku.

----

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je po hitnom postupku Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o socijalnoj zaštiti u skladu s kojim će svaki korisnik prava iz socijalne zaštite preračunato dobiti uvećanje od 10 odsto u odnosu na novac koji je ranije primao po ovom osnovu.

Ovaj akt predviđa neodložnu i direktnu finansijsku podršku korisnicima prava iz socijalne zaštite, odnosno pripadnicima ranjivih društvenih grupa, da bi se umanjile posljedice aktuelnog rasta cijena i unaprijedio njihov socio-ekonomski položaj.

-----

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je u Narodnoj skupštini da će svaki korisnik prava iz socijalne zaštite u skladu sa Prijedlogom zakona o izmjenama i dopuni Zakona o socijalnoj zaštiti preračunato dobiti uvećanje od 10 odsto u odnosu na novac koji je ranije primao po ovom osnovu.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je ovaj prijedlog izmjena zakona koji predviđa neodložnu i direktnu finansijsku podršku korisnicima prava iz socijalne zaštite, odnosno pripadnicima ranjivih društvenih grupa, da bi se umanjile posljedice aktuelnog rasta cijena i unaprijedio njihov socio-ekonomski položaj.

-----

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti predviđaju neodložnu i direktnu finansijsku podršku korisnicima prava iz socijalne zaštite, odnosno pripadnicima ranjivih društvenih grupa, da bi se umanjile posljedice aktuelnog rasta cijena i unaprijedio njihov socio-ekonomski položaj.

-----

Prijedlogom programa rada NSRS za ovu godinu, koji su  razmotrili narodni poslanici, predviđeno je da parlament razmotri 67 zakonodavnih i 39 tematskih akata.

Prijedlogom programa rada Narodne skupštine za ovu godinu u prvom kvartalu planirano je razmatranje osam akata u zakonodavnom dijelu i pet u tematskom, a u drugom kvartalu 36 zakonodavnih i 16 tematskih akata.

U trećem kvartalu planirano je razmatranje 11 akata u zakonodavnom dijelu i 12 u tematskom, a u četvrtom 12 zakonodavnih i šest tematskih akata.

-----

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović predložio je u ime Vlade amandman po kojem bi, u drugom kvartalu rada parlamenta, umjesto Zakona o izmjena i dopuna porodičnog zakona bio uvršten Nacrt porodičnog zakona Republike Srpske. On je rekao da je prijedlog da u četvrtom kvartalu rada parlamenta bude razmatran Prijedlog porodičnog zakona Republike Srpske.

- Vlada ima pripremljen i prodiskutovan prednacrt i spremljen nacrt ovog važnog zakona za Republiku Srpsku - rekao je Kasipović tokom skupštinske rasprave o prijedlogu programa rada Narodne skupštine za ovu godinu.

Prijedlogom programa rada Narodne skupštine Republike Srpske za ovu godinu u prvom kvartalu planirano razmatranje osam akata u zakonodavnom dijelu i pet u tematskom, a u drugom kvartalu 36 zakonodavnih i 16 tematskih akata, rekao je potpredsjednik parlamenta Denis Šulić.

Naveo da je u trećem kvartalu planirano razmatranje 11 akata u zakonodavnom dijelu i 12 u tematskom, a u četvrtom 12 zakonodavnih i šest tematskih akata.

Osvrćući se na prošlogodišnji rad parlamenta Srpske, Šulić je rekao da je bilo planirano usvajanje 66 zakonskih rješenja, a da je usvojeno 68 prijedloga zakonskih rješenja.

Govoreći o posebnoj sjednici parlamenta na kojoj je bilo riječi o izmjeni zakona o PDV-u i ukidanju akciza na naftu i naftne derivate, ministar finansija Zora Vidović je rekla da su Vlada i Skupština Srpske uradili svoj dio posla, a da je ostatak na Parlamentarnoj skupštini BiH.

------

Republika Srpska krenula je u proces nabavke određenih osnovnih životnih namirnica – pšenice, ulja, šećera, soli, konzervirane hrane, rekao je predsjednik Vlade Radovan Višković.

- Iz Turske će za potrebe Srpske i njenih poljoprivrednih proizvođača uskoro biti uvezeno 14.000 tona mineralnog đubriva, čija bi cijena trebalo da bude povoljnija od onog koje je dolazilo iz Ruske Federacije - istakao je Višković.

Rekao je da Srpska nije odustala od vraćanja svojih nadležnosti kada je riječ o indirektnim porezima, vojsci i slično, a sve u skladu sa ranijim zaključcima Narodne skupštine.

Podsjetio je da su saglasnosti Srpske na tom planu već povučene odlukama parlamenta, te da resorna ministarstva rade u skladu sa dogovorenim rokovima na izradi novih zakonskih rješenja u vezi s tim.

- Vlada će se ponašati u skladu sa zaključcima Narodne skupštine, a već smo pokrenuli pitanje razgovora sa Vladom FBiH oko, uslovno rečeno, daljeg funkcionisanja tih institucija nakon što se usvoje novi zakoni - rekao je Višković i podsjetio da je Vlada već reagovala kada je riječ o imovini Srpske, te Visokom sudskom i tužilačkom savjetu.

Institucije Republike spremne su da na sto stave pitanje vraćanja oduzete imovine u procesu arondacije, rekao je Višković.

Vlada Republike Srpske odobriće 196.000 KM, a predsjednica Republike 100.000 KM za rekonstrukciju banjalučke Gimnazije, izjavio je Višković.

-----

Dnevni red je na zahtjev Vlade proširen sa tri tačke koje će biti razmatrane po hitnom postupku.

Dnevni red je proširen sa Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, Prijedlogom zakona o izmjenama uredbe sa zakonskom snagom o Kompenzacionom fondu Republike Srpske i Prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske.

Na predloženom dnevnom redu, koji ima 26 tačaka, je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poreskom postupku Republike Srpske, oba po hitnom postupku.

Predviđeno je da se pred poslanicima nađu i prijedlozi zakona o gradu Laktaši po hitnom postupku, o kulturnim dobrima, o međubankarskim naknadama kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica.

Na dnevnom redu današnje sjednice su i Nacrt zakona o izmjeni Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, te nacrti zakona o geološkim istraživanjima, o zdravstvenoj zaštiti, o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva, o osnovnom vaspitanju i obrazovanju.