latinica  ћирилица
12/04/2022 |  12:33 | Autor: SRNA

Povoljnije cijene đubriva iz Turske za poljoprivrednike

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je u Narodnoj skupštini da će iz Turske za potrebe Srpske i njenih poljoprivrednih proizvođača uskoro biti uvezeno 14.000 tona mineralnog đubriva, čija bi cijena trebalo da bude povoljnija od onog koje je dolazilo iz Ruske Federacije.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Višković je rekao da će u BiH, u okviru prve isporuke, biti dopremljeno ukupno 30.000 tona ovih đubriva, od čega će ostatak od 14.000 tona biti upućen u FBiH, a 2.000 tona u Brčko.

- Razgovara se sada o pitanju transporta i mi tražimo da to bude upakovano i da dođe kamionskim prevozom. Ovog momenta ne možemo odgovoriti kolika će biti cijena tog đubriva, ali prateći sve troškove biće povoljnija nego što su đubriva koja su dolazila iz Ruske Federacije - rekao je Višković odgovarajući na poslanička pitanja.

On je rekao da će Vlada pratiti situaciju na tom planu u cilju da se uradi sve da se dobije što jeftinije đubrivo za poljoprivrednike.

- Naša namjera je da nabavku đubriva uradimo što prije i najdalje u narednih sedam dana. Učinićemo sve da to maksimalno ubrzamo i završimo - rekao je Višković.

On je rekao da je iz Kompenzacionog fonda, osnovanog zbog pandemije virusa korona, od njegovog osnivanja do danas isplaćeno ukupno 325 miliona KM.

- U prva tri mjeseca ove godine ispplaćeno je 41,8 miliona KM, najvećim dijelom u poljoprivredu - rekao je Višković i dodao da će izmjene zakonske regulative u vezi s ovim fondom doprinijeti proširenju njegovog djelokruga rada i funkcionisanja u smislu da se pomogne građanima.

On je rekao i da Vlada Srpske u narednom periodu planira povećanje plata sudija i tužilaca u Srpskoj bez obzira na nedavnu odluku Ustavnog suda BiH kojim je nezakonitim proglašen Zakon o platama sudija i javnih tužilaca u Srpskoj.

- Naša aktivnost na tom planu nije vezana za odluku pomenutog suda - precizirao je Višković.