latinica  ћирилица
12/04/2022 |  18:36 ⇒ 20:44 | Autor: RTRS

Britanske sankcije - prijetnja političarima koji štite Ustav (VIDEO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, na zahtjev premijera Kantona Sarajevo Edina Forte, Kristijanu Šmitu, da je smijeni - poručuje da su sarajevski političari navikli da su im stranci kao džuboks - ubaciš novčić i onda oni sviraju pjesmu koju želiš da slušaš.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Tako su ih navikli, a tako su i od BiH napravili ono što je danas, rekla je Željka Cvijanović. Forto je u Sarajevu danas razgovarao sa Kristijanom Šmitom.

Predsjednica Srpske ističe da su sankcije Velike Britanije pokušaj prijetnje političarima u Srpskoj koji štite Ustav. Ističe, pred pritiscima stranaca nećemo pokleknuti.

Za zvaničnike koji štite i promovišu Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum, iz Londona sankcije. Tom prijetnjom nastoje da prikriju svoj nerad, istovremeno prišivajući krivicu za nered u BiH Republici Srpskoj, kaže predsjednica Srpske. Sve dok je tako, ističe, za BiH nema ozdravljenja.

- Svoj posao obavljam odgovorno i mnogo odgovornije prema ovoj državi nego što su oni pokazali svojim djelovanjem u njoj. Nisam kriva za stanje u BiH, ali oni jesu, zato što znaju gdje leže problemi, ali se ne bave njima, nego nastoje da svu krivicu i opterećenje prebace na Republiku Srpsku - istakla je Cvijanović.

Dok London izriče sankcije, u istom danu opozicija daje legalitet odlukama koje su u Predsjedništvu BiH usvojene bez konsenzusa, glasajući protiv veta u parlamentu Srpske. Računa li opozicija, sa razjedinjenim redovima a bez jake predizborne kampanje, da posao za njih odradi međunarodna zajednica? Za predsjednicu Srpske, igra opozicije odavno je providna.

- Sad su ostali da glasaju protiv zato što su i sami vidjeli da imamo nekoliko naših poslanika koji nisu bili u prilici da budu na zasjedanju i to je kontinuitet njihovog ponašanja kada je u pitanju odnos prema važnim stvarima kao što je pokretanje mehanizma veta - istakla je predsjednica Srpske.

Јučerašnje glasanje u parlamentu pokazuje da politički kurs opozicije vodi u ambis, ističe potpredsjednik NS Denis Šulić. Glasali su, kaže, protiv Milorada Dodika a ne za Republiku Srpsku i tako napravili korak ka prenosu nadležnosti sa obrazovnog sistema Srpske na nivo BiH.

- Pa ćemo doći u situaciju da naša djeca u osnovnim školama uče da je Gavrilo Princip bio terorista, a ne narodni heroj kao što danas uče naša djeca u Srpskoj, za razliku od obrazovnog sistema BiH. Doćemo u situaciju da naša djeca neće učiti ćirilicu u osnovnim školama - naveo je  potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić.

- Kakvu korist ima narod i RS od jučerašnjeg odbijanja opozicije da glasaju za srpski nacionalni interes? Nikakvu. Narod nikakvu, ali oni sigurno imaju neku nagradu od onih koji ne vole Republiku Srpsku S, napredak i opstanak Srpske - rekao je poslanik SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vlado Đajić.

Profesor Drago Vuković upozorava opoziciju - u Sarajevu nema politike, tamo se brane nacionalni interesi u složenoj državi. Јer ako nemamo tog praga zaštite onda imamo većinsku demokratiju gdje se preglasavanjem postižu ciljevi.

- Posljedice poteza opozicije, koja ne razlikuje nacionalni od političkog interesa, za Srpsku bi mogle biti pogubne. Od opozicione interesne politike, direktno će „profitirati“ bošnjačko političko Sarajevo - kaže Vuković.

Tako je ministar spoljnih poslova Bisera Turković odmah zahvalila Britaniji i SAD na sankcijama zvaničnicima Srpske. Analitičar Stevica Deđanski upozorava da Sarajevu i strancima, da uruše Srpsku, pomaže opozicija koja, kaže, ima kratkotrajno pamćenje, umjesto da pomogne da se počisti nered visokih predstavnika. Sanckije su, smatra, samo jedan u nizu pritisaka na Republiku Srpsku.

- Pokušavajući da izvrše pritisak na Dodika i Cvijanović realno pokušavaju da izvrše pritisak na Srpsku. Kome to nije jasno bolje da se ne bavi politikom ili ne pokušava - dodao je Deđanski. 

Samo ona politika koja počiva na volji građana ima budućnost, upozorava akademska zajednica.

Sankcije demokratski izabranim predstavnicima u Srpskoj osudio je i ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin. Napomenuo je da će Srbija uvijek podržati Srpsku da političkim sredstvima brani svoje interese.