latinica  ћирилица
13/04/2022 |  11:13 ⇒ 12:41 | Autor: RTRS

Višković: Odluka Šmita - brutalni napad na legitimno pravo Srpske

Pitanje nepokretne imovine riješeno je potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i nijedna nelegalna odluka nelegalnog postavljenog stranog činovnika ne može promjeniti činjenicu da Republika Srpska ima ustavno i zdravorazumsko pravo da slobodno raspolagaže svojom imovinom, rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.
Radovan Višković - Foto: SRNA
Radovan ViškovićFoto: SRNA

Povodom odluke tzv. visokog predstavnika, čiji legitimitet nije potvrđen u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, predsjednik Vlade Radovan Višković ističe da se radi o brutalnom napadu na legitimno pravo Republike Srpske da donosi i usvaja zakone na svojoj teritoriji.

- Predlaganjem, a poslije toga i usvajanjem Zakona o nepokretnoj imovini, Republika Srpska samo potvrđuje ono što je zapisno u Dejtonu, da je nepokretna imovina na teritoriji Republike Srpske njeno vlasništvo, a ne BiH, na koje se sada nelegalno pokušava prenijeti to pravo - naglasio je predsjednik Vlade.

Predsjednik Vlade ističe da posljednja odluka nelegalno izabranog i tzv. visokog predstavnika međunarodna zajednice predstavlja uvertiru u otvoreno miješanje u rad Ustavnog suda BiH, koji je u više navrata do sada pokazao da nije imun na pritiske stranog faktora.

- Posebno vrsta licemjerja i u tome što se tvrdi da se, usvajanjem Zakona o nepokretenoj imovini Republike Srpske, navodno "narušava pravna bezbjedenost i investiciono okruženje". Naprotiv, upravo se ovakvim, nelegalnim odlukaama nelegalno postavljenih stranaca, rastjeruju investitori i uvodi potpuna pravna nestabilnost - zaključio je predsjednik Vlade.