latinica  ћирилица
13/04/2022 |  11:59 | Autor: SRNA

Linta: Sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović samo produbljuju krizu i podjele u BiH

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da će sankcije Velike Britanije srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović samo dodatno produbiti političku krizu, napetost i podjele u BiH.
Miodrag Linta - Foto: RTRS
Miodrag LintaFoto: RTRS

Uz osudu uvođenja sankcija, Linta je naveo da je obrazloženje britanske ministarke spoljnih poslova Liz Tras da Dodik i Cvijanovićeva podrivaju mir, stabilnost, bezbjednost i funkcionalnost BiH još jedan dokaz pogrešne politike zvaničnog Londona.

On je dodao da brojne činjenice jasno potvrđuju da rukovodstvo Republike Srpske i srpski član Predsjedništva BiH vode politiku poštovanja Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Linta je istakao da upravo političko Sarajevo podriva stabilnost i bezbjednost BiH jer u kontinuitetu krši Ustav s ciljem stvaranja unitarne države u kojoj bi Bošnjaci imali dominaciju, jer bi se odlučivalo prema principu "jedan čovjek-jedan glas".

Politika sankcija, ucjena i pritisaka, kako kaže Linta, nikada nije donijela dobro i nije dovela do boljitka u BiH u prethodnih 27 godina od završetka rata.

- Do trajnog mira, stabilnosti i bezbjednost u BiH moguće je doći samo putem dijaloga i dogovora legitimnih predstavnika tri konstitutivna naroda na bazi poštovanja izvornog Dejtonskog sporazuma - zaključio je Linta.