latinica  ћирилица
13/04/2022 |  16:36 ⇒ 14/04/2022 | 08:58 | Autor: RTRS

Dodik: Sankcije Britanije i pokušaj Šmita - pritisak na Srpsku; Zakon će stupiti na snagu (VIDEO)

Sankcije Velike Britanije i pokušaj Kristijana Šmita da suspenduje Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske, u koordinaciji su pritiska na Republiku Srpsku, izjavio je za RTRS srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.
Milorad Dodik -
Milorad Dodik

Ponovio je da je BiH neuspješan eksperiment međunarodnog faktora, čega su i oni svjesni.

Na pokušaj Kristijana Šmita da suspenduje Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske pod obrazloženjem kršenja Dejtonskom mirovnog sporazuma, srpski član Predsjedništva Milorad Dodik odgovara da će zakon sutra stupiti na snagu. To kaže neće spriječiti čovjek koji nije dobio saglasnost Savjeta bezbjednosti i koji nema mandat.

- Naš Službeni glasnik će to objaviti. On stupa na snagu. Obaveza svih organa u Republici Srpskoj da postupaju u skladu sa tim. Nikakva odluka pojedinca, pogotovo takvog kao što je Šmit, ne može to da zaustavi i neće zaustaviti. Oni će pokušati da to guraju putem Tužilaštva BiH, ali dobro, očekujemo, nije ovo laka borba. Јa nisam došao ovdje da se lagodno provodim, kao što to neko iz opozicije čini i radi - naveo je Dodik

Na učestale optužbe da Republika Srpska krši Dejtonski mirovni sporazum, Dodik kaže da iole dobrim poznavaocima prilika u BiH to izgleda smiješno, jer ako je neko kršio Dejton onda je to Britanac koji se zove Pedi Ešdaun.

- Ono što se sada dešava da je to, taj nereed koji je napravio Pedi Ešdaun , koji je sada dodirnut i neodrživ, oni brane po svaku cijenu. Tako da očigledno je onda kada tu dodate i ovu ukrajinsku krizu, njihovu nervozu, njihovu potrebu da smire Muslimane u Britaniji, a Muslimani iz Sarajeva salju poruku kako je glavni problem Milorad Dodik, onda nije ni čudo što dobijete te neke sankcije - naveo je Dodik.

Ono što su Britanci uradili, uvodeći sankcije, a što će očigledno učiniti i Nijemci krajem sedmice, Holanđani i neki drugi iz Evropske unije, samo su pokušaji održavanja fronta za BiH kako ga oni vide , a to je unitarizacija BiH, mi to ne prihvatamo, to nije Ustav i to nije Dejtonski sporazum, izričit je Dodik.