latinica  ћирилица
13/04/2022 |  16:46 ⇒ 14/04/2022 | 08:59 | Autor: RTRS

Poruka iz Srpske: Pitanje nepokretne imovine riješeno Dejtonskim sporazumom (VIDEO)

Pitanje nepokretne imovine riješeno je potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i nijedna nelegalna odluka nelegalno postavljenog stranog činovnika ne može promijeniti činjenicu da Srpska ima ustavno pravo da slobodno raspolaže svojom imovinom, poručeno je, između ostalog, iz Republike Srpske nakon odluke Kristijana Šmita da obustavi Zakon o nepokretnoj imovini Srpske koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Odluka Kristijana Šmita da "obustavi Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske" je presedan i to neće proći, kaže predsjedavajući Savjeta ministra BiH Zoran Tegeltija. Nada se da niko u Republici Srpskoj, ni vlast ni opozicija, nije spreman da prihvati tu odluku.

- Imovina je definisana Ustavom. Zna se šta je čija imovina. Јa se nadam da svi ovdje razumijemo da je pitanje imovine crvena linija za ovaj narod jer kada vam uzmu imovinu onda vam ostaje ništa. Svi pokušaji da se od Republike Srpske napravi jedna prazna ljuštura, od koje ćete imati naziv i nećete ni o čemu odlučivati, je zaista besmislena - rekao je Tegeltija.

Premijer Srpske, Radovan Višković, ističe da ova odluka pokazuje da BiH nije suverena država, već protektorat.On postavlja pitanje čemu onda služe izabrani zvaničnici, skupštine svih nivoa? Stranci se ovdje ponašaju kao da su zaštićena vrsta, ističe Višković.

- Šta je sa realnim životom? Da li je ovaj građanin Njemačke, koji je došao u BiH razmišljao o tome da će sa ovom svojom odlukom da ugrozi investicije u Srpskoj i da li ćemo mi biti u poziciji da za izgradnju brzih puteva, autoputeva, hidrocentrala možemo da vršimo ekspropijaciju i na koji način - upitao je Višković.

Pored Ustavnog suda najveći remetilački faktor u BiH su stranci, kaže profesor ustavnog prava i generalni sekretar Vlade Siniša Karan. Teorija ne poznaje ovakvu vrstu protektorata. I u kolonijalno vrijeme postojale su procedure, ističe on.

Ovo je samo korak unazad u budućnosti BiH, a ne korak unaprijed, kaže bivši predsjednik Srpske i predsjednik NDP-a Dragan Čavić.

- Ovo je jedina zemlja u svijetu u kojoj postoji strani protektorat i jedina zemlja u svijetu u poslednjih sto godina koja postoji sa ovakvim autoritetom i ovakvim mogućnostima. Neizabrani strani prrdstavnik koji nameće zakone donosi odluke potpuno suprotno svim normama koje važe u zemlji iz koje je došao - kaže Čavić.

Stranci u BiH troše vrijeme na mešeteranje kako bi još više iskomplikovali odnose u ovoj zemlji. BiH je zemlja koja se još nije oporavila i stabilizovala nakon građanskog rata, poručuju iz Socijalističke partije.

- Apelujem na njih da odustanu od takve politike, da pokažu veći nivo svijeti i odgovornosti prema ovoj zemlji i da sjednemo zajedno za sto - istakao je predjednik SP-a Petar Đokić.

Nedemokratski i antidejtonski potez Kristijana Šmita zahtijeva jedinstven odgovor svih političkih partija iz Republike Srpske, i vlasti i opozicije, jer je u pitanju opstanak Srpske i očuvanje njene dejtonske pozicije, kažu u DNS-u.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da su odluke o imovini, koje je saopštio njemački državljanin Kristijan Šmit, pisane u centrali SDA i da ih Republika Srpska ne može i neće prihvatiti. Riječ je o još jednom tragikomičnom pokušaju da se Republika Srpska razvlasti, ekonomski uništi i da joj se na neustavan način oduzme imovina, ističe Košarac.