latinica  ћирилица
14/04/2022 |  17:27 | Autor: SRNA

Kovačević: Srpska neće odustati od onog što joj pripada po Dejtonu

Republika Srpska, bez obzira na sve pritiske, neće odustati od borbe za ono što joj pripada po Dejtonskom sporazumu i traži da se u skladu sa ovim sporazumom i Ustavom BiH sjedne za sto i razgovara o otvorenim pitanjima, izjavio je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

- Nećemo odustati od borbe za ono što Republici Srpskoj pripada po Dejtonskom sporazumu - slobodna i autonomna, samostalna Srpska u dejtonskoj BiH. To je nešto od čega ne planiramo da odstupimo i nastavićemo svoju borbu u skladu sa Dejtonskim sporazumom, sa Ustavom BiH i sa Ustavom Republike Srpske - rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, evidentno je da je Republika Srpska suočena sa brojnim pritiscima, da se izabranim demokratskim liderima koji predstavljaju građane Srpske uvode sankcije samo zbog toga što štite interese Republike i ponašaju se u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom.

Kovačević je istakao da je jedini interes i cilj takvih da Republike Srpske ne bude.

- Pogotovo ako uzmemo u obzir i ove informacije koje su izuzetno ozbiljne o ugrožavanju bezbjednosti srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika - rekao je Kovačević za N1.

On je ponovio da njemački diplomata Kristijan Šmit nema podršku Savjeta bezbjednosti UN, tako da visoki predstavnik u BiH ne postoji, te dodao da ono što govori Šmit nije relevantno.

- Svjesni smo da je Kristijan Šmit jedan čovjek sa ozbiljnom karijerom političara u Njemačkoj, ali u BiH je došao bez ikakvog legitimiteta i njegov dolazak je potpuni promašaj - naveo je Kovačević.

Kovačević je naveo da je ono što Šmit pokušava da radi, a što ne bi imao pravo čak i da je visoki predstavnik, potpuno je skandalozno i skaradno.

On je istakao da se potvrdilo ono što je ranije rečeno, a to je da će djelovanje Šmita u BiH samo dodati razdor u zemlji, jer se u BiH ispunjavaju političke želje samo bošnjačkog naroda.

- Zašto bi se neko dogovarao, ako mu neko drugi ispunjava sve političke želje i nameće njegove želje, a da drugi moraju to da prihvate i poštuju - rekao je Kovačević.

Govoreći o pitanju imovine, Kovačević je rekao da je to pitanje riješeno Dejtonskim sporazumom, te dodao da se eventualno može napraviti sporazum između Republike Srpske, FBiH i eventualno Brčko distrikta.

Povodom izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika DŽaferovića da BiH "još nije ono za šta su se borili" pripadnici takozvane Armije BiH, Kovačević je rekao da ni Republika Srpska, nažalost, ne liči na slobodnu Republiku, za koju je poginulo 30.000 vojnika Republike Srpske.

- Ali, ličiće uvijek na onu Republiku Srpsku, kakva je potpisana u Dejtonskom sporazumu i to nam niko i nikada neće osporiti ni oduzeti - poručio je Kovačević.