latinica  ћирилица
15/04/2022 |  12:46 ⇒ 17:45 | Autor: SRNA

Mirnim protestima protiv kolonijalne politike prema Srpskoj

Boračka organizacija grada Prijedora smatra neophodnim da u znak podrške institucijama i predstavnicima Republike Srpske svoj revolt javno izrazi mirnim protestima i svim drugim političkim sredstvima i mehanizmima građanskog bunta da se zaustavi kolonijalna politika prema Republici Srpskoj, izjavio je danas predsjednik ove organizacije Zoran Predojević.
Boračka organizacija grada Prijedora - Foto: SRNA
Boračka organizacija grada PrijedoraFoto: SRNA

- Kao neposredni stvaraoci Republike Srpske, mi, borci regije Prijedor zahtijevamo od Boračke organizacije Republike Srpske da odmah preduzme neophodne aktivnosti i mehanizme zaštite naših građanskih i nacionalnih prava, zakonodavnih prava, organa i institucija Republike Srpske, prava i ovlašćenja predstavnika Republike Srpske u organima i institucijama BiH - rekao je Predojević na konferenciji za medije u Prijedoru.

On je naveo da je to i pravo i obaveza boraca i stvaralaca Republike Srpske koji ne mogu dozvoliti rušenje dejtonskog zakona i zakona Narodne skupštine Republike Srpske.

- Za taj naum i pokušaje da se mimo institucija Srpske donose odluke i zakoni ne postoje ni Bonska ni bilo koja druga ovlašćenja izvan UN, Savjeta bezbjednosti i međunarodnog zakona o miru. I zato pozivamo sve srpske političke partije, patriotska udruženja građana Republike Srpske, sve patriote i članove Boračke organizacije Republike Srpske da se odazovu na poziv Boračke organizacije Republike Srpske i mirnim protestom iskažu svoje nezadovoljstvo nametanjem zakona iznad zakonodavnih organa Republike Srpske - poručio je Predojević.

On je ocijenio da se ovih politički i geopolotički neuralgičnih dana po ko zna koji put vrši nelegalno pravno nasilje i pokušaji izmjene Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- To je za borce rušenje Republike Srpske, tačnije razvlašćivanje koje poništavanjem Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske na nezakonit način pokušava realizovati njemački diplomata Kristijan Šmit koji se, bez saglasnosti Savjeta bezbjednosti UN, predstavlja kao visoki predstavnik u BiH - dodao je Predojević.

On je upozorio na to da se dvadeset i šest godina poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je ovjerena Republika Srpska i garantovan njen suverenitet zaobilaze i institucije i zakonodavni organi Republike Srpske i BiH i rasknjižava imovina Republike Srpske u korist BiH.

- To je još jedan pokušaj stvaranja unitarne BiH. Krše se međunarodni sporazumi i prava. Na političku scenu vraćaju se ratni ciljevi Alije Izetbegovića i muslimanske komponente u BiH - zaključio je Predojević.