latinica  ћирилица
15/04/2022 |  17:45 ⇒ 19/04/2022 | 13:05 | Autor: RTRS

Skupu "Sloboda" da se priključe svi građani (VIDEO)

Skupu "Sloboda" koji će biti održan u srijedu treba da se priključe svi građani Republike Srpske, poručili su predstavnici boračkih udruženja.
BORS -
BORS

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić pozvala je danas građane Srpske da se ujedine protiv samovolje njemačkog diplomate Kristijana Šmita.

Boračka organizacija grada Prijedora smatra neophodnim da u znak podrške institucijama i predstavnicima Republike Srpske svoj revolt javno izrazi mirnim protestima i svim drugim političkim sredstvima i mehanizmima građanskog bunta da se zaustavi kolonijalna politika prema Republici Srpskoj, izjavio je danas predsjednik ove organizacije Zoran Predojević.

Predsjednik Organizacije starješina vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin izjavio je danas Srni da je inicijativa Boračke organizacije Srpske o održavanju velikog narodnog mitinga pod sloganom "Sloboda" za svaku pohvalu i da se tom skupu trebaju priključiti svi građani, a ne samo lica iz boračkih kategorija

- U konstalaciji odnosa i komplikacije koje su proizvele odluke međunarodnih zvaničnika, ne može biti racionalnijeg rješenja od toga - naglasio je Župljanin.

Savez logoraša Republike Srpske podržava inicijativu BORS-a za održavanje velikog skupa pod nazivom "Sloboda" i zdušno je uz rukovodstvo Srpske u sprečavanju prenosa nadležnosti i očuvanju Srpske, izjavio je Srni predsjednik ovog saveza Anđelko Nosović.

- Ne samo da ih podržavamo, već molimo i dajemo im zakletvu da učine sve što je u njihovoj moći da sačuvaju Srpsku i srpski narod - rekao je Nosović.

Predsjednik Udruženja "Veterani Republike Srpske" Zoran Miljanović pozvao je sve ratne veterane i preživjele borce odbrambeno-otadžbinskog rata da prisustvuju skupu "Sloboda", koji Boračka organizacija Republike Srpske organizuje u srijedu, 20. aprila u Banjaluci, i na taj način se pridruže borbi za očuvanje Srpske.

- Podržavamo skup i pozivamo sve građane da se priključe i da pokažemo da Republika Srpska, a samim tim i BiH ne mogu biti protektorat zapadnih zemalja - rekao je Miljanović Srni.

Prema njegovim riječima, što veći broj građana treba da učestuje na tom skupu u koji treba da se uključe i politički faktori - predstavnici i predsjednici svih političkih partija, nebitno da li su iz pozicije ili opozicije.

 

Savez ratnih vojnih invalida Republike Srpske podržava odluku Boračke organizacije Republike Srpske da organizuje veliki narodni skup za očuvanje odluka institucija Srpske koji je zakazan za 20. april u Banjaluci, izjavio je Srni Dragan Vrhovac iz ovog saveza.

Vrhovac je pozvao sve ratne vojne invalide, kao i sve građane Srpske da se u što većem broju pridruže skupu.

SNSD podržava veliki narodni skup koji će u srijedu pod sloganom "Sloboda" organizovati Boračka organizacija Srpske, rekao je portparol ove stranke Radovan Kovačević.

Predsjednik Socijalistike partije Petar Đokić izjavio je da podržava skup koji će u srijedu pod sloganom "Sloboda" organizovati Boračka organzacija Republike Srpske i pozvao sve građane da taj dan dođu na Trg Krajine i pridruže se ovom mirnom protestu.

- Podržavam ovaj skup kao pravo na odbranu slobode Republike Srpske, koja se ugrožava stalnim pritiscima, prijetnjama i sankcijama - rekao je lider socijalista dodajući da svi trebamo da budu složni u odbrani institucija i predstavnika Republike Srpske od konstantnih napada i da je ovaj skup prilika da se sloga i pokaže.

Ujedinjena Srpska podržava inicijativu da se u znak podrške institucijama i predstavnicima Republike Srpske mirnim protestima i drugim mehanizmima političkog i građanskog bunta izrazi revolt zbog kolonijalne politike prema Srpskoj i time pošalje poruka jedinstva, rekao je danas predsjednik ove stranke Nenad Stevandić.

Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac nazvao je inicijativu Boračke organizacije Prijedora da mirnim protestima izrazi nezadovoljstvo protiv kolonijalne politike prema Republici Srpskoj - podrškom pravu, Ustavu, Dejtonskom sporazumu i institucijama Republike Srpske.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica poručio je da je sada najpotrebije jedinstvo svih radi odbrane od nasrtaja na institucije Republike Srpske koji su na djelu kroz sankcije uvedene zvaničnicima Srpske.

- Cilj tih sankcija je da se razvlasti Republika Srpska i da od nje ostane ostane samo jedna prazna ljuštura, što nećemo dozvoliti samo ako smo složni i jedinstveni - rekao je Bjelica novinarima na Sokocu nakon današnje Skupštine opštinske Boračke organizacije.

Potpredsjednik Demokratskog saveza Spomenka Stevanović rekla je Srni da ova politička partija istinski podržava skup koji je najavila Boračka organizacija Republike Srpske za srijedu, 20. aprila u Banjaluci pod sloganom "Sloboda".

- Za mene je bilo za očekivati da će BORS ovako reagovati na organizovane napade na Republiku Srpsku, njeno rukovodstvo i narod, imajući u vidu činjenicu da su borci, pored onih koji su, nažalost, poginuli, najzaslužniji za stvaranje Republike Srpske - rekla je Stevanovićeva.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović nije želio da kaže da li će učestvovati na velikom narodnom skupu "Sloboda" u Banjaluci, koji organizuje BORS sa ciljem zaštite odluka institucija Srpske, poručivši da ova organizacija, kako kaže, treba da se bori za bolji položaj svojih članova.

Borenović je rekao Srni da borci zaslužuju mnogo veća izdvajanja i da je potrebno ići na rebalans budžeta Srpske kako bi se povećala sredstva za populaciju koja je stvarala Republiku Srpsku.

Skupština Udruženja penzionera Republike Srpske osudila je napade međunarodnih mentora i pojedinih domaćih aktera na institucije vlasti Srpske i njene legitimno izabrane predstavnike.

Podsjećamo, Boračka organizacija Republike Srpske u srijedu, 20. aprila, u Banjaluci veliki narodni skup pod sloganom "Sloboda" s ciljem borbe za očuvanjem odluka koje donose institucije Srpske.

- Samo jedinstveni možemo sačuvati institucije Republike Srpske - poručuju iz Boračke organizacije.