latinica  ћирилица
16/04/2022 |  12:42 ⇒ 19/04/2022 | 13:00 | Autor: RTRS

"Srpski narod da podrži Republiku Srpsku"

Srpstvo se sada brani u Banjaluci i jako je važno da se borci javno oglase, poručuju političari, istoričari i analitičari povodom predstojećeg narodnog skupa pod sloganom "Sloboda" koji će biti održan u srijedu.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić izjavio je da čuvanje institucija Republike Srpske nije stvar politike nego volje i želje građana koji žive u Srpskoj i da političari moraju dati svoj maksimum za ono što su ih građani Srpske birali.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković izjavio je da očekuje da će sa predstojećeg skupa u Banjaluci biti zatraženo da se inostrani faktori ne miješaju u unutrašnja pitanja Srpske i BiH.

Istoričar Aleksandar Raković izjavio je da se srpstvo sada brani u Banjaluci, te da cio srpski narod treba da podrži Republiku Srpsku, ali i da svi Srbi zbiju redove jer će pojedini faktori sa Zapada i dalje ići korak po korak u pokušaju narušavanja samostalne srpske politike.

Raković je, povodom predstojećeg skupa, ocijenio da je vrlo značajno što se održavaju takvi mitinzi zbog toga što strani faktori sa Zapada neće stati sa pritiscima na Republiku Srpsku, srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednicu Srpske Željku Cvijanović.

Politički analitičar Dragomir Anđelković rekao je da svi u Srbiji, Republici Srpskoj, ali i svi drugim krajevima gdje žive Srbi, moraju sada da se maksimalno stave u funkciju odbrane Srpske, i to na institucionalan način.

Politikolog Aleksandar Pavić izjavio je da je važno u ovom trenutku da se narod mobiliše i da iskaže svoju podršku rukovodstu Republike Srpske koje je izloženo velikim pritiscima od pojedinih međunarodnih faktora, ali i političkog Sarajeva.

- Јako je važno da se upravo borci, bez kojih ne bi bilo Republike Srpske, javno oglase, jer je to i znak drugima da je Republika Srpska u opasnosti i da je vreme da se narod mobiliše, na prvom mestu tako što će iskazati volju da brani Republiku Srpsku - kaže Pavić.

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH poručuje da srpski narod u BiH mora pokazati da je protiv nepravde i novog oduzimanja zemlje Republici Srpskoj, te ističe podršku predstojećem skupu koji organizuje Boračka organizacija Republike Srpske u Banjaluci.

- Od kako je na krilima nacističke Njemačke proglašena i uspostavljena Nezavisna Država Hrvatska s ciljem da uništi srpski narod zapadno od Drine i Dunava, srpski narod u BiH nikada nije bio u težoj poziciji - saopšteno je iz Odbora.

U saopštenju koje je potpisao predsjednik Odbora Đorđe Radanović naglašava se da udar na imovinu Republike Srpske predstavlja udar i na Srbe u FBiH, koji imaju najveći oslonac u Srpskoj.

Član Glavnog odbora SDS-a Milovan Bjelica izjavio je da je u ovim vremenima Republici Srpskoj najviše potrebno jedinstvo naroda, stranaka i svih institucija kako bi se odbranila od pritisaka i napada koji ugrožavaju njen opstanak.

On je ocijenio da sankcije uvedene srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović imaju za cilj destabilizaciju Srpske, zbog čega je nephodno jedinstvo unutar srpskog korpusa s ciljem otpora neskrivenim namjerama ukidanja Republike Srpske.

Podsjećamo, Boračka organizacija Republike Srpske organizovaće u srijedu, 20. aprila, u Banjaluci veliki narodni skup pod sloganom "Sloboda" radi borbe za očuvanje odluka koje donose institucije Srpske i koje ni u kojem slučaju ne smiju biti derogirane.

RTRS/SRNA