latinica  ћирилица
17/04/2022 |  09:11 ⇒ 16:00 | Autor: RTRS

Milivojević: Vrijeme nametanja rješenja je prošlo (VIDEO)

Prošla su vremena kada su se rješenja mogla nametati, izjavio je nekadašei diplomata, Zoran Milivojević, komentarišući odluku Kristijana Šmita da van snage stavi Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske.
Zoran Milivojević - Foto: RTRS
Zoran MilivojevićFoto: RTRS

Milivojević smatra da se ne može ići mimo Dejtonskog sporazuma koji predstavlja zakon za funkionisanje BiH.

Istakao je da Šmit ima dva problema.

- Nije riješio svoj status do kraja, nije se išlo na Savjet bezbjednosti i nije imenovan kao visoki predstavnik. Drugo, on korist bonska ovlaštenja, koja bogu dodatno ad zakoml stanje u BiH i regionu. Ponavljam, prošlo je vrijeme nametnutih rješenja. Ne može se ići mimo Dejtona, a to su dva entiteta i tri konstutivna naroda - naveo je Milivojević, gostujući u našem Јutarnjem programu.

Naglasio je da samo dogovori obezbjeđuju mir i stabilnost.

- Ovdje se radi i o opstanku srpskog naroda u BiH. Srpski narod nema namjeru da dovodi svoj opstanak u pitanje - kaže Milivojević.

Milivojević je rekao da je BiH i dalje neka vrsta protektorata, jer nema pune suverenosti.

- Imamo tu funkciju visokog predstavnika, koji sada i nije legitimno izabran. Imamo i PIK, kao i strance u Ustavnom sudu BiH - kaže Milivojević.

Istakao je da ni Hrvati u BiH nisu zadovoljni siutacijom.

Naveo je da Srbija ima čvrste stavove po pitanju regiona.

 - Pozicija Srbije je potpuno jasna i Srbija podržava Srpsku. Srbija je protiv sankcija i protiv nametanja političkih rješenja. Dijalog i mir nemaju alternativu - izjavio je Milivojević.