latinica  ћирилица
17/04/2022 |  19:31 ⇒ 19/04/2022 | 12:51 | Autor: RTRS

Boračka organizacija Prijedora: Nema politike, ovo je okupljanje za Srpsku (VIDEO)

Boračka organizacija Prijedora inicijator je narodnog skupa "Sloboda" koji će biti održan u srijedu na Trgu Krajine u Banjaluci, odgovor je predsjednika ove organizacije Zorana Predojevića Srpskoj demokratskoj stranci i PDP-a na njihove prozivke da se ne zna ko je organizator.
Boračka organizacija grada Prijedora - Foto: SRNA
Boračka organizacija grada PrijedoraFoto: SRNA

Predojević ponavlja da nije riječ o političkom skupu.

Prijedlog za održavanje narodnog skupa u Banjaluci potekao je iz Boračke organizacije Prijedor, još jednom je ponovio Predojević.

Inicijativu je podržalo Predsjedništvo Boračke organizacije Republike Srpske i preuzelo organizaciju skupa.

Sa Trga Krajine, kaže Predojević, poslaće se poruka međunarodnim institucijama i Kristijanu Šmitu da su građani Srpske štit njenih institucija. Kaže - politici na skupu nema mjesta, okupljamo se za Srpsku.

- Ne može nama niko uzimati šume, rijeke, potoke, zemlju, to su naši drugovi svojim životom zagarantovali, a očekujemo da to politika mudro odbrani, a da svi ostali koji nisu građani Srpske i BiH treba da se maknu sa strane. Ovaj skup nije nijednog momenta politički skup - izjavio je Predojević.

Iako BORS treći dan potvrđuje da je organizator, iz SDS-a i danas ponavaljaju stav iz jučerašnjeg saopštenja, a to je da nisu sigurni da Boračka organizacija zvanično stoji iza skupa.

Za lidera PDP-a Branislava Borenovića miting je SNSD-ova predizborna kampanja, ne podržavaju skup i neće doći na Trg Krajine.

- Tu se radi o skupu koji organizuje SNSD, zloupotrebljavajući jedan dio ljudi koji se nalazi u Boračkoj organizaciji Republike Srpske - dodao je Borenović.

Odgovara mu šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać.

Opasno je, navodi, što opozicija izvrće činjenice da bi ocrnila aktuelnu vlast. Kaže da su reakcije opozicionih stranaka sinhronizovani odgovor na temu zadatu iz Sarajeva, a potrebna im je slika podijeljene Republike Srpske.

- Kako je moguće biti toliki licemjer pa mirno okupljanje i izražavanje stavova na temu odbrane sopstvenih prava, nazivati eskalacijom, dizanjem tenzija i drugim nedobronamjernim konstrukcijama, ako ti stavovi upravo idu u pravcu zaštite ustavne pozicije, digniteta, demokratskog i svakog drugog kapaciteta Republike Srpske - saopštila je Novaković Bursać.

U PDP-u bez konkretnog stava o rješenju koje bi oni ponudili na nametanje odluka Kristijana Šmita. Lopticu bi prebacili na parlamente.

Mnogo jasniji su analitičari. Stevica Deđanski kaže da ne samo da pitanje nacionalnog opstanka Srpske opozicija koristi u dnevno-političke borbe protiv srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, nego i dalje ne izlazi sa jasnim stavom kako se oduprijeti pritiscima međunarodne zajednice.

- Republika Srpska nije poklonjena srpskom narodu nego izvojevana borbom i plaćena je životima. Svaki pokušaj ukidanja i pritisaka na Srpsku, te mijenjanje izvornog Dejtonskog sporazuma s kojim je garantovana, neće da se dovoli - rekao je Deđanski.

Cilj je očuvanje srpskog naroda i Republike Srpske, kroz podršku odlukama koje donose institucije Srpske.

- Radi se o sudbini i opstanku srpskog naroda u BiH poslije svega što smo imali devedesetih godina. I meni je potpuno logično da srpski narod nema namjeru, volju i želju da dovodi svoju sudbinu u pitanje. Pridržavanje osnovnog Dejtona je uslov za njegov opstanak i miran život u BiH - saopštio je bivši diplomata Zoran Milivojević.

Oglasio se i predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić.

Lazić smatra da na predstojećem skupu u Banjaluci treba uputiti poruku jedinstva srpskog naroda i predstavnika Republike Srpske u odbrani Dejtonskog sporazuma i postojanja Srpske.