latinica  ћирилица
18/04/2022 |  13:48 ⇒ 19/04/2022 | 12:43 | Autor: SRNA

Lompar: Srpska ima pravo na svoj glas u javnosti

Republike Srpska ima pravo na svoj artikulisani glas u javnosti s obzirom da joj se osporava suverenost, rekao je profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Milo Lompar povodom predstojećeg narodnog skupa u Banjaluci, koji organizuje Boračka organizacija s ciljem podrške republičkim institucijama u odbrani ustavnih pozicija i prava Srpske.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Lompar je istakao da se Republika Srpska nalazi u vrlo delikatnoj situaciji, jer se njena suverenost osporava na različitim tačkama - u predstavnicima koje određuje i u zakonima koje donosi.

- Njena kooperativnost koja je toliko posvedočena u prethodnim vremenima se ne uvažava i, u tom pogledu se nastavlja pravac kretanja koji objektivno ugrožava i samo postojanje Republike Srpske - upozorio je Lompar.

On je ocijenio da zato Republika Srpska ima pravo na svoj artikulisani glas u javnosti.

- Republika Srpska ima pravo da svoje unutrašnje teškoće, koje su inače teškoće vremena i društva koje imamo, reši na što bezbolniji način, da bi se u odnosu na spoljašnje izazove postavila kao jedna celina koja brani univerzalna ljudska prava, posebno prava srpskog naroda u BiH, i koja tim pravima ne samo da ne protivreči nego ih potvrđuje - zaključio je Lompar.

Boračka organizacija Republike Srpske održaće 20. aprila u Banjaluci veliki narodni skup pod sloganom "Sloboda" s ciljem borbe za očuvanje odluka koje donose institucije Srbije.