latinica  ћирилица
18/04/2022 |  19:05 ⇒ 19/04/2022 | 12:37 | Autor: RTRS

Priznaju li Stanivuković i PDP Šmita za visokog predstavnika? (VIDEO)

Na velikom narodnom skupu "Sloboda", koji organizuje Boračka organizacija, neće se pojaviti gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković. Izostanak pravda radnim obavezama. Dok za borce nema vremena, zato je za sastanak sa Kristijanom Šmitom unaprijed rezervisao termin. Znači li to da Stanivuković i PDP, čiji je potpredsjednik, priznaju Šmita za visokog predstavnika?
Draško Stanivuković - Foto: RTRS
Draško StanivukovićFoto: RTRS

Dok se institucije Republike Srpske godinama bore sa Ustavnim sudom koji je u kontinitetu svojim odlukama pokušava razvlastiti, oduzeti joj šume, vode, poljoprivredno zemljište, udarne pesnice opozicije dogovaraju sastanak sa Kristijanom Šmitom, koga Republika Srpska ne priznaje, jer nema saglasnost Savjeta bezbjednosti.

Pod plaštom navodne "patriotske osviješćenosti", Stanivuković kaže da će Šmitu za stolom iznijeti svoj stav, ali da on neće biti u suprotnosti sa zaključcima Narodne skupštine i institucija Srpske.

- Gospodin Šmit me zvao na jedan sastanak koji treba vjerovatno da se dogodi u Banjaluci naredne sedmice. Јa sam istakao otvorenost da razgovaramo, jer smatram da će možda moja uloga biti da na tom sastanku kažem svoje mišljenje. Uvijek moramo imati po koji prozor i vrata otvoreni za razgovor - smatra Stanivuković.

Dok otvara prozor Šmitu, Stanivuković zatvara vrata borcima. Apsurdno je da u gradu čiji je gradonačelnik, domaćinski neće dočekati borce iz svih krajeva Republike Srpske - iste one koji su u ratu stvarali, u miru branili njenu teritoriju, koju danas "međunarodni protektori" hoće da joj otmu.

Stanivuković svoj izostanak nemušto pravda ranije preuzetim obavezama.

- Јa sam takođe imao najavljene obaveze za srijedu u 17.00 časova, ali ću sve naravno odgoditi i sa svojom porodicom doći na Trg Krajine. Mislim da Šmit nije dobro došao u Banjaluku, jer znamo kako je izabran - naveo je Dragoslav Topić, šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka.

SNSD u ovakvim potezima vidi kontinuitet politike PDP-a, pod stranim mentorstvom. Podsjećaju da je Šmit prvi prijem u Banjaluci, imao u Agenciji za lijekove kojom rukovodi kadar PDP-a Aleksandar Zolak.

- Radi se o kontinitetu politike PDP koji svi odreda žele i najavljuju kojekave razgovore. Postavlja se samo jedno logično pitanje, ako Šmit nije visoki predstavnik, a nije, o čemu bi oni tamo razgovarali - poručila je Snježana Novaković Bursać, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević kaže da je veoma tužno da bilo ko iz Republike Srpske daje legitimitet Šmitu sastajući se s njim, kada se zna da je Šmit jedan od predvodnika cijele priče pritisaka na Republiku Srpsku i oduzimanja Srpskoj i njenom narodu onoga što joj pripada.

- Evidentno je da se radi o ljudima koji žele da daju legitimitet ljudima bez legitimiteta a sa jednim ciljem, a to je da se dođe do smjene vlasti u Republici Srpskoj na nedomokratski način, jer na izborima nemaju šta da traže - tvrdi Kovačević.

Pojedinci već pokušavaju da opravdaju Stanivukovićev sastanak sa Šmitom, podsjećajući da ga je primio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Nije isto, kaže Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

- Gospodin Vučić ima tu vrstu odgovornosti bez obzira da li se ona nekome od nas sviđa ili ne sviđa. I ona može da spriječi neke neželjene situacije po Republiku Srpsku, a sa druge strane mi smo unutar Republike Srpske izglasali odluku u NSRS koja je obavezujuća za sve stranke, pa i za stranku gospodina Stanivukovića da gospodina Šmita ne priznajemo za visokog predstavnika - naveo je Stevandić.

Da li je Stanivuković zaboravio da je Narodna skupština svojim zaključcima rekla svoje mišljenje o Kristijanu Šmitu i da nema potrebe da ih njemačkom državljaninu bilo ko ponavlja, pa ni gradonačelnik Banjaluke?

Zbog čega je Šmit, baš njega, izabrao za sagovornika i da li bi ga prisustvo skupu boraca eliminisalo kao poželjnog sagovornika međunarodne zajednice?