latinica  ћирилица
18/04/2022 |  19:32 ⇒ 19/04/2022 | 14:39 | Autor: RTRS

Borci istrajni - nema otimanja imovine Srpske (VIDEO)

Uprkos političkim osporavanjima, borci su istrajni - nećemo dozvoliti otimanje imovine i teritorije Republike Srpske, za koju su život položili njeni najbolji sinovi. Kako su i najavili iz Boračke organizacije Republike Srpske, skup "Sloboda" biće održan 20. aprila u Banjaluci.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Politički razjedinjene stavove sa vladajućom koalicijom, SDS i PDP stavljaju ispred nacionalnih interesa Srpske, pa i dalje optužuju SNSD da stoji iza skupa.

Predsjednik Vlade Radovan Višković odbacio je optužbe opozicije, a PDP i SDS pozvao da objasne građanima Srpske, zbog koga ne smiju da prisustvuju narodnom skupu.

Višković ističe da bi skup trebalo da ujedini građane Republike Srpske koji će reći "ne" politici sile stranaca, "ne" otimanju imovine i "ne" prijetnjama i pritiscima. Poručuje da na banjalučkom Trgu Krajine nema mjesta politici.

- Pogotovo sam naziv "Sloboda", sloboda za Republiku Srpsku. Zar neko ima ko živi u Republici Srpskoj, ko se predstavlja kao politička partija u Srpskoj, a da je protiv slobode Republike Srpske? - pita premijer Srpske.

A sloboda će značiti demokratsko odlučivanje u institucijama Srpske. Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić kaže da je namjera skupa da se pokaže odlučnost da Republika Srpska zadrži svoje institucije i na demokratski način donosi odluke, te da je to najbolji načina na koji Srpska reaguje na pritiske.

Dok vladajuća koalicija danima ponavlja da narodni skup nema politički karakter, a isto potvrđuje organizator - Boračka organizacija, zrno politike u skup siju PDP i SDS. Horski optužuju SNSD da stoji iza skupa i zloupotrebljava boračku populaciju. Zato kažu da na skup neće doći, ali nemaju odgovor kako se suprotstaviti nametnutim odlukama Kristijana Šmita.

Počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić poručuje da niko ne može oduzeti imovinu Republike Srpske, jer je to njeno vlasništvo.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović takođe kaže da je imovina Republike Srpske sigurna i da je niko ne može uzeti.

Šefica Kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH Snježana Novaković Bursać smatra da reakcije opozicije govore u prilog tome da ili imaju drugačiji stav od onoga koga iznose u javnosti ističući da su protiv nametnutih rješenja i ukidanja zakona ili da imaju nalogodavce na drugoj strani, a ne u narodu koji je za njih glasao.

Odgovor na pitanje kako zaštititi imovinu ima lider DNS-a Nenad Nešić. Kaže da je imovinu moguće zaštiti samo institucionalno, kroz Narodnu skupštinu. Za razliku od kolega iz opozicije na skup će doći da bi ukazao da nejedinstvo Srba Srpsku može koštati opstanka.

- Republika Srpska je u takvoj situaciji da moramo govoriti jednim glasom - da ostane neokrnjena imovina, nadležnosti, institucije, jer jasan je cilj bošnjačke političke elite da etnički čisto Sarajevo prošire na Republiku Srpsku - ističe Nešić.

Dok PDP i SDS licitiraju o sudbini Republike Srpske, ruke trlja međunarodna zajednica. Zato premijer Višković poziva PDP i SDS da odgovore građanima zašto ne smiju na skup?

- U penzionerskoj populaciji od njih 270 hiljada više od 120 hiljada je i boraca i oni jednoglasno daju podršku za organizovanje skupa i onda treba objašnjavati zašto PDP i SDS ne podržavaju. Oni bi možda trebalo građanima da objasne zašto oni ne smiju da budu na tom skupu - kaže Višković.

Da je opozicija kratkog pamćenja i da povlači opasne poteze, potvrđuju i odluke Ustavnog suda BiH. Zaboravili su da je u septembru prošle godine preglasavanjem srpskih sudija, Ustavni sud BiH pokušao Srpskoj oteti vlasništvo nad njenim šumama, potvrđujući da pojedine odredbe Zakona o šumama Republike Srpske nisu u skladu sa Ustavom BiH. Na sreću, sve do donošenja zakona o državnoj imovini u Parlamentu BiH, koji bi trebalo da utvrdi šta je vlasništvo BiH, a šta entitetsko, Republika Srpska i dalje upravlja i gazduje šumama kao svojom imovinom.

- Odluke de jure neće imati ko da sprovede de facto, s obzirom da BiH tu vlast nema - kaže profesor Radomir Lukić.

Praksa pokazuje da Ustavni sud BiH u pojedinim odlukama presuđuje da je BiH titular imovine, a u drugima priznaje da je Ustav Republike Srpske, koji u članu 68 propisuje pravo Srpske da reguliše svojinske i vlasničke odnose, u skladu sa Ustavom BiH, a sve diriguju međunarodni akteri putem stranih sudija.