latinica  ћирилица
19/04/2022 |  11:06 ⇒ 12:34 | Autor: SRNA

Košarac: SDS i PDP nemaju vremena da podrže borce, ali imaju za sastanke sa "trojkom" iz Sarajeva

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da svaki građanin Republike Srpske, bez obzira na to kojoj političkoj partiji pripada, treba da podrži najavljeni protest kojeg pod nazivom "Sloboda" u Banjaluci koji organizuje Boračka organizacija Republike Srpske.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Naša sloboda i naše pravo da slobodno živimo zove se Republika Srpska. Uvjeren sam u to da je riječ o nestranačkom i svestranačkom okupljanju boraca i građana oko Republike Srpske i njenih institucija, s ciljem zaštite naših prava i sloboda izvojevanih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i potvrđenih Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH - rekao je Košarac u izjavi za Srnu.

On je izrazio uvjerenje da će sa protestnog skupa u Banjaluci predstavnici BORS-a i svi drugi okupljeni građani poslati snažne poruke o spremnosti da se demokratskim sredstvima odbrane i zaštite sloboda i prava srpskog naroda i institucija Republike Srpske.

- Sasvim je jasno da odluke kojima se Republici Srpskoj pokušava oteti imovina predstavljaju crvenu liniju čiji prelazak ne smijemo i nemamo pravo da dozvolimo. Bez imovine, koja nam je garantovana Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom, Republika Srpska prestaje da bude entitet sa državnim nadležnostima, a postaje prazna administrativna jedinica o čijem razvoju i budućnosti odlučuju oni koji nam ne misle dobro - poručio je Košarac.

On je dodao da očekuje da učesnici skupa odbace nametanje zakona i odluka, posebno u situaciji kada takve odluke i zakone donosi nelegalno imenovani stranac, koji se lažno, bez potvrde Savjeta bezbjednosti UN, predstavlja kao visoki predstavnik međunarodne zajednice.

- Uvjeren sam da će borci i građani odbaciti i sankcije kao sredstvo političkog pritiska protiv demokratski izabranih najviših funkcionera Republike Srpske, koji su kažnjeni zato što su branili Ustav i pravo Republike Srpske da ima svoju imovinu - naglasio je Košarac i dodao da odbrana naše slobode znači i odbranu prava da demokratski izabrani zvaničnici i institucije slobodno donose odluke u interesu Republike Srpske.

Košarac, koji je i član Predsjedništva SNSD-a, izrazio je žaljenje što su predstavnici opozicionih političkih stranaka, u pokušaju da se dodvore svojim stranim šefovima, proteklih dana radili na tome da umanje veliki značaj protestnog skupa Boračke organizacije Republike Srpske u Banjaluci.

- SDS i PDP kažu da nemaju vremena da podrže borce i građane Republike Srpske, ali imaju vremena da se, pod patronatom američke Ambasade, sastaju sa sarajevskom trojkom iz SDP-a, Naše stranke i Naroda i pravde i dogovoraju vlast nakon izbora. Odnos opozicionih stranaka prema protestnom skupu u Banjaluci, pa čak i najave razgovora sa Kristijanom Šmitom, u funkciji su ohrabrivanja tog njemačkog političara i političkog Sarajeva da nastave sa donošenjem neustavnih, nelegalnih i nelegitimnih odluka koje do usijanja podižu tenzije u BiH i nanose štetu svima u ovoj zemlji - upozorio je Košarac.