latinica  ћирилица
19/04/2022 |  13:56 | Autor: SRNA

Galijašević: Zapad je agresor, a Kurti saradnik u toj agresiji

Ekspert za bezbjednost i borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević izjavio je da je premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti prilagodio retoriku zapadnim shvatanjima i interesom da Kosovo nikada više ne bude dio Srbije, što je neprijateljski čin i čin agresije na Srbiju, njen teritorijalni integritet i njeno ustavno uređenje.
DŽevad Galijašević - Foto: RTRS
DŽevad GalijaševićFoto: RTRS

- Aljbin Kurti je zapadni projekat mladog i prihvatljivog lidera, koji nije poput Ramuša Haradinaja opterećen ratnom prljavštinom, ratnim zločinima i trgovinom ljudskim organima. Zapad je agresor, a Kurti je saradnik i službenik zapada u toj agresiji - tvrdi Galijašević.

Komentarišući Kurtijev intervju za grčke medije u kojem je rekao da "na Kosovu i u Albaniji živi jedan narod", te da su "granicu nametnuli Јugoslavija i Srbija", Galijašević je ukazao da on nije pominjao ni Rezoluciju 1244, a ni Briselski sporazum koji predstavlja najveću političku prevaru zemalja EU učinjene prema Srbiji.

- Pored svih problema u vezi sa statusom Kosova, dodatni i veliki problem je što u odsustvu ozbiljnog ustavnog i zakonskog uređenja tog prostora u prvi plan dolazi i opšta zabrinutost jer su preko granica Balkana, ka Srbiji, Kosovu i BiH već nekoliko godina usmjerene nelegalne migracije kroz koje, poraženi teroristi Al kaide i "Islamske države", sa sirijskog, libijskog i iračkog ratišta dolaze bez smetnje i bez identiteta, dolaze i prolaze organizovano, spremni za izvršavanje budućih akcija na ukrajinskom ratištu, ali i u zapadnoj Evropi i na samom Balkanu - ukazao je Galijašević u izjavi za portal "Iz konteksta".

Posebna zabrinutost, dodao je on, jeste kada je u sve to umiješana država ili paradržavne institucije, a prijetnja terorizmom sa Kosova upravo dolazi iz oba izvora.

- Institucije u Prištini agresivno djeluju na srpsku zajednicu, a sa druge strane NATO zemlje djeluju organizovanjem kampanja. A ovo je kampanja straha, kampanja stigmatizacije Srba i pritiskanja Srbije. To je neprijateljski akt. Sve ovo što Zapad izvodi i iz Crne Gore, BiH i sa Kosova jeste neprijateljski akt prema Srbiji - kaže Galijašević.

Galijašebić je posebno apostrofirao vrijeme složenog sukoba Amerike i Rusije na tlu Ukrajine.

- Ovo je doba kršenja međunarodnog prava i otvorenog sukoba Zapada sa ostatkom svijeta. U eri takvog konflikta jednostavno se ruši i Dejtonski sporazum i Rezolucija 1244 i pitanje suverenosti država i Kosovo se etnički čisti i gura ka državnosti - upozorio je on.

Galijašević smatra da je sada nepovoljna situacija za sve narode Balkana.

- Јedni su pretvoreni u sluge, a drugi u mete. Srpski narod je u ovom slučaju meta jer mu se pripisuje sve ono što se odigrava na ukrajinskom frontu. I dalje se Srbi nazivaju "malim Rusima", a Kosovo je nesmetano danas centar organizovanog kriminala, trgovine drogom i trgovine ljudima, a istovremeno i snažan simbol terorističke prijetnje. Ono se dubinski i strateški rasrbljava, desrbizuje i dehristijanizuje, obesmišljava pred istorijom - naglasio je on.

Galijašević ističe da izjave Kurtija služe za odvlačenje pažnje od agresivnog pohoda Britanaca i Amerikanaca na Republiku Srpsku.

Prema njegovim riječima, apsolutni prioritet za Zapad je obračun sa Republikom Srpskom.

- Zapad želi da se ukloni politički i fizički Milorad Dodik, da se oslabi položaj predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, da se oduzme imovina Srpske i poništi njen ustavni i zakonski okvir - pojasnio je Galijašević.

On je naveo da se na Kosovu ne dešava ništa novo, dok se proces razaranja Srbije i srpskog uticaja na Balkanu nastavlja.