latinica  ћирилица
19/04/2022 |  17:34 ⇒ 19:35 | Autor: SRNA

Borci Semberije i Majevice: Iskazati jedinstvo u odbrani interesa Srpske (VIDEO)

Potrebno je iskazati jedinstvo naroda i boraca u odbrani Republike Srpske od samovolje svjetskih moćnika i pojedinaca, poručili su predstavnici boračkih udruženja Semberije i Majevice i izrazili punu podršku održavanju skupa "Sloboda" koji sutra u Banjaluci organizuje Boračka organizacije Republike Srpske.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Ovo su na zajediničkoj konferenciji za novinare poručili predstavnici Predsjedništva Boračke organizacije Bijeljina, Veterana Republike Srpske, veterana Četvrtog odreda specijalne Policije Bijeljina, jedinice "Tobutskih sokolova" i Udruženja "Garda panteri".

Ratni komandant Posebnih jedinica policije Republike Srpske Savo Cvijetinović rekao je danas, u ime svih ovih udruženja, da daju podršku u odbrani vrijednosti, vitalnih nacionalnih interesa Republike Srpske nosiocima institucija, čija je politička pripadnost u ovom trenutku nebitna.

On je naveo da je bitna želja za slobodom, očuvanjem dejtonske pozicije Republike Srpske u BiH, tačnije njene ustavne pozicije.

- Izbornom voljom građana Srpske odlučeno je ko će upravljati njenim institucijama, oni imaju obavezu da štite interese Srpske i njene institucije, što i rade na adekvatan način, potrebno je da im damo otvorenu podršku i iskažemo jedinstvo naroda i boraca u ovom trenutku u odbrani Srpske od samovolje svjetskih moćnika i pojedinaca - rekao je Cvijetinović.

On je istakao da u ovom trenutno ne treba pokazivati neodlučnost, jer je mnogo žrtava palo tokom odbrambeno-otadžbinskog rata za Republiku Srpsku, koja je verifikovana međunarodnim sporazumom u Dejtonu.

- Potrebno je da se izjasnimo, ne smijemo da oklijevamo i podlegnemo zlokobnim nasrtajima na Republiku Srpsku, moramo se usprotiviti - istakao je on, te dodao da ćutanje u ovom slučaju znači odobravanje.

- Nećemo da ćutimo, hoćemo da kažemo - Dosta samovolji nametanja rješenja Republici Srpskoj! - rekao je Cvijetinović.

On je naveo da nijedan visoki predstavnik nije bio naklonjen ni srpskom narodu, niti Republici Srpskoj, ali da će ostati upamćen Pedi Ešdaun kao najbrutalniji i posljednji, Valentin Incko kao najpodmukliji, jer je odlazeći napravio nevolje u BiH i Republici Srpskoj.

- Ako ćutimo, onda odbravamo i prihvatamo. Ako se ne branimo, zbunjujemo i prijatelje koji bi nam pomogli, ukoliko oklijevamo i ne kažemo šta mislimo i ne tražimo pomoć, onda nam pomoć neće niko ni dati. Ako se branimo, imamo prijatelja koji će nam priskočiti u pomoć, ako zatreba - naveo je Cvijetinović.

On je istakao da će sutra u organizaciji ovih udruženja krenuti kolona prema Banjaluci na protestni skup "Sloboda".

Boračka organizacija Republike Srpske organizovaće sutra u Banjaluci veliki narodni skup pod sloganom "Sloboda", s ciljem borbe za očuvanje odluka koje donose institucije Srpske.