latinica  ћирилица
19/04/2022 |  20:48 ⇒ 22:32 | Autor: RTRS

Cvijanović: RTRS rastao i razvijao se sa Republikom Srpskom (VIDEO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je Radio-televizija Republike Srpske tokom proteklih 30 godina rasla i razvijala se zajedno sa Republikom Srpskom, dijeleći sudbinu naroda kako u prvim godinama postojanja i rada, tako i danas.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

- I upravo iz tih neraskidivih veza sa Republikom Srpskom, koja je tek tri mjeseca starija od svog javnog servisa, proizilaze kredibilitet, značaj i ugled koji RTRS uživa širom Republike - rekla je predsjednica Srpske na svečanoj akademiji povodom 30 godina Radio-televizija Republike Srpske.

Podsjetila je da je na današnji dan, prije tačno tri decenije, iz banjalučkog studija emitovan prvi dnevnik Radio-televizije Republike Srpske.

- Ubrzo nakon toga, već narednog mjeseca, emitovanje je započeo i paljanski kanal S, da bi krajem 1993. bio uspostavljen zajednički sistem prenosa i emitovanja programa Srpske radio televizije. Ovako bi se u najkraćem opisao proces rađanja našeg javnog servisa - navela je predsjednica Srpske.

Ona je dodala da iza ovog velikog poduhvata stajalo mnogo više naporanego što bi se opisalo kroz dvije rečenice, kao i ličnog i kolektivnog angažmana, hrabrosti, posvećenosti, stručnosti i patriotizma onih koji su učestvovali u tom procesu.

- I kada to kažem, mislim na rukovodstvo i uredništvo, kao i na zaposlene poput novinara, snimatelja, montažera, tonaca i drugih vrijednih ljudi na kojima počiva program svake televizije - navela je predsjednica Cvijanović, dodavši da je njihov zasluga što danas obilježavamo značajan jubilej i zbog toga im, kao društvo, dugujemo vječnu zahvalnost.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Predsjednica Srpske je navela da je Radio-televizija Republike Srpske nastala u složenim vremenima za srpski narod na ovim prostorima, da je bila neposredni svjedok turbulentnih i važnih istorijskih događaja tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, te da su novinari RTRS-a redovno izvještavali sa prvih linija fronta.

- Mnogo toga se promijenilo u 30-godišnjoj istoriji RTRS-a, ali služenje javnosti i građanima Srpske, kao njena suštinska uloga i misija, ostali su zaštitni znak ove televizijske kuće - naglasila je predsjednica Republike Srpske.

Predsjednica je istakla da je ponosna na sve što je prethodnih godina zajednički urađeno na unapređenju uslova i modernizaciji Јavnog servisa Republike Srpske.

Ona je naglasila da je Radio-televizija Republike Srpske tehnički, tehnološki, kadrovski i programski stasala u savremenu medijsku kuću, sposobnu da adekvatno odgovori na sve profesionalne izazove.

- Uvjerena sam da ćete i u narednom periodu nastaviti putem razvoja, te objektivnog i blagovremenog informisanja javnosti, u skladu sa svim standardima savremenog izvještavanja. Rukovodstvu, urednicima, novinarima i svim zaposlenim čestitam 30. godišnjicu Radio-televizije Republike Srpske. Želim vam da ostanete javni servis svih građana i jedan od najsnažnijih informativnih stubova Republike Srpske - poručila je predsjednica Republike Srpske.