latinica  ћирилица
19/04/2022 |  21:12 ⇒ 28/04/2022 | 10:37 | Autor: RTRS

Održana svečana akademija povodom 30 godina RTRS-a (FOTO/VIDEO)

U Kulturnom centru Banski dvor večeras je održana svečana akademija povodom 30 godina Radio-televizije Republike Srpske.
Svečana akademija povodom 30 godina RTRS - Foto: RTRS
Svečana akademija povodom 30 godina RTRSFoto: RTRS

Svečanoj akademiji prisustvovali su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, potpredsjednici Narodne skupštine, ministri, narodni poslanici, srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH, predsjednik ANURS Rajko Kuzmanović i direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević.

Akademiji su prisustvovali i predstavnici javnog i kultirnog života Republike Srpske, bivši direktori i radnici RTRS-a, novinari i urednici RTRS-a, te drugih medijskih kuća.

Generalna direktorka Radio-televizije Republike Srpske Dijana Milanković istakla je da je sudbina RTRS-a neraskidivo vezana za Republiku Srpsku.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović naglasila je da je Radio-televizija Republike Srpske tokom proteklih 30 godina rasla i razvijala se zajedno sa Republikom Srpskom, dijeleći sudbinu naroda kako u prvim godinama postojanja i rada, tako i danas.

Predsjednica Srpske odlikovala je Radio-televiziju Republike Srpske Ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da su Radio-televizija Republike Srpske, Srpska i sve njene institucije jedno, da su se zajedno razvijali i uspješno prolazili kroz sve nedaće.

Televizija Republike Srpske nastala je u teško vrijeme, u skromnim uslovima i sa ograničenim kapacitetima, sa osnovnim ciljem da se čuje vjerodostojna informacija.

Upravo na današnji dan 1992. emitovan je prvi Dnevnik Televizije Banjaluka, koja je sa Kanalom S iz Pala integrisana u Srpsku radio-televiziju. Televizija je rasla zajedno sa Republikom Srpskom i izrasla u Јavni servis Radio-televiziju Republike Srpske.

Iz improvizovanog studija u Banskom dvoru, Televizija je preselila u moderno opremljen RTV dom u Banjaluci, a svaka modernizacija rađena je uz ogromnu podršku institucija Republike Srpske.

Teško, gotovo je i nemoguće pobrojati i predstaviti sve one koji su od početka, pa do danas zaslužni da trideseti rođendan proslavljamo kao jedna moderna medijska kuća, koja je stasavala uz Republiku Srpsku.