latinica  ћирилица
19/04/2022 |  21:18 ⇒ 20/04/2022 | 08:54 | Autor: RTRS

O vitalnim pitanjima neophodno jedinstvo: "Svi na skup u Banjaluci" (VIDEO)

Prema Dejtonskom sporazumu Bosna i Hercegovina ne raspolaže imovinom, pa je odluka o suspendovanju zakona o njenom raspolaganju u Republici Srpskoj antiustavna, poručili su sagovornici emisije Aktuelno naše televizije.
Aktuelno - Foto: RTRS
AktuelnoFoto: RTRS

Boračka organizacija Republike Srpske izrazila je protivljenje ovoj i svim drugim nametnutim odlukama, a na Trgu Krajine u Banjaluci sutra od 17.00 časova, biće održan skup "Sloboda" sa kojeg će biti poslate poruke zajedništva populacije koja je branila Republiku Srpsku.

Naglašena je i potreba ostvarivanja političkog jedinstva, koje, prema riječima sagovornika emisije Aktuelno, ne postoji u ovom trenutku u Srpskoj, te ističu da o pitanjima vitalnih interesa tako ne bi trebalo da bude.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Alekandar Savić poručio je borcima, političarima, nosiocima javnih funkcija i svim građanima da dođu na Trg Krajine i da zajedno jednim glasom izraze nezadovoljstvo nametanjem odluka i suspendovanjem Zakona o imovini Republike Srpske.

Savić je istakao da su bonska ovlaštenja, kojima se uskraćuju legitimna prava, prošlost, te da je ovaj skup način da se izrazi neslaganje sa odlukom Kristijana Šmita o suspenziji Zakona.

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić istakao je da bonska olaštenja nemaju uporište u zakonu, da je Šmit pokušao da ih oživi, ali da on nije visoki predstavnik i ne može intervenisati na taj način.

Profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Drago Vuković rekao je da je BiH protektorat, da su visoki predstavnici nametanjem odluka i oduzimanjem sloboda izvršili svojevrsni politički zločin, te da bi sa sutrašnjeg skupa građani trebalo da pošalju poruku da se protive uskraćivanju prava i sloboda.