latinica  ћирилица
20/04/2022 |  11:31 ⇒ 16:29 | Autor: RTRS

Trg Krajine spreman za veliki narodni skup; Borci moraju ostati jedinstveni i u miru (VIDEO)

Na Trgu Krajine u Banjaluci u 17.00 časova biće održan veliki narodni skup pod sloganom "Sloboda".
Trg Krajine, Banjaluka -
Trg Krajine, Banjaluka

U toku su posljednje pripreme za skup koji organizuje Boračka organizacija Republike Srpske s ciljem očuvanja odluka koje donose institucije Srpske i koje ni u kom slučaju ne smiju biti derogirane, jer su u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom.

Iz Boračke organizacije najavili su dolazak velikog broja građana iz svih dijelova Srpske. Odbacili su navode opozicionih stranaka da je riječ o političkom skupu i poručuju kako neće dozvoliti da Republika Srpska postane ispražnjena ljuštura.

Mirko Trivić, potpredsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske, rekao je za RTRS da borci, koji su u ratu bili jedinstveni, moraju i sada to biti kako bi očuvali Republiku Srpsku i njena prava.

On je pozvao građane da dođu na skup, u miru podrže svoje borce onako kako su ih podržavali i u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i spriječe dalje narušavaanje nadležnosti Republike.

Trivić je izrazio nadu da će se veliki broj građana odazvati pozivu i time iskazati podršku institucijama Republike Srpske i njenim predstavnicima u odbrani prava i nadležnosti Srpske.

- Moramo očuvati prostor na kojem žive i živjeće naša djeca - poručio je on.

Trivić je istakao da skup nema veze sa političkim opredjeljenjima, te da bi svi građani jedinstveno trebalo da pošalju poruku da neće biti dozvoljeno otimanje nadležnosti Republike Srpske.

Podsjećamo, povod ovog velikog narodnog okupljanja je posljednja odluka Karistijana Šmita koji pokušava da ospori imovinu Republike Srpske.

Skup je organizovan na inicijativu Boračke organizacije grada Prijedora iz koje je ocijenjeno da mirnim protestima i svim drugim političkim sredstvima i mehanizmima građanskog bunta treba zaustavi kolonijalnu politika prema Republici Srpskoj.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske saopšteno je da se preduzimaju sve zakonom predviđene mjere sa ciljem da skup na Trgu Krajine protekne mirno i dostojanstveno.

Njemački diplomata Kristijan Šmit 12. aprila rekao je da je "obustavio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti". Riječ je o zakonu koji je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 10. februara i koji je, u međuvremenu, stupio na snagu.