latinica  ћирилица
24/04/2022 |  19:59 ⇒ 25/04/2022 | 07:01 | Autor: RTRS

Širom Srpske proslavljen Vaskrs (VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva i vjernici proslavljaju najveći hrišćanski praznik - Vaskrs, kojim se slavi vaskrsenje Isusa Hrista iz mrtvih i koji predstavlja suštinu hrišćanske vjere. Vaskrs se slavi tri dana, tokom kojih se pravoslavci pozdravljaju sa "Hristos vaskrse", uz otpozdrav "Vaistinu vaskrse".
Vaskrs - Foto: RTRS
VaskrsFoto: RTRS

Vaskrs je praznik okupljanja, praštanja, ljubavi i vjere koja treba da se proširi na sve i osnaži nas.

Proslavu Vaskrsa, pravoslavni vjernici prvo su počeli u hramovima gdje su služene liturgije.

Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci služio je episkop banjalučki Јefrem sa sveštenstvom, u prisustvu mnogobrojnih vjernika.

Čestitatjući sabranim vjernicima praznik Vaskrsenja, episkop Јefrem poručio je da mir, radost i iscjeljenje duše i tijela potražimo u Vaskrslom Hristu.

- Vama ovdje prisutnima, svim vjernicima širom naše Eparhije banjalučke, svemu srpskom narodu i svima onima koji proslavljaju Vaskrsenje Hristovo čestitam sa radosnim pozdravom: Hristos Vaskrse! Vaistinu Vaskrse! - poručio je episkop Јefrem.

U Sabornoj crkvi u Bijeljini vaskršnju liturgiju služio je episkop zvorničko- tuzlanski Fotije.

Episkop Fotije je poručio vjernicima da je vaskrsenje Hristovo praznik koji nas uzdiže sa zemlje na nebo i čini nas nebeskim narodom.

Vaskršnje liturgije služene su i u pravoslavnim hramovima širom prijedorske regije, kao i u svim hramovima na području dobojske regije i Ozrena.

I u Hercegovini su u hramovima služene liturgije nakon kojih je Vaskrs proslavljen u domovima uz bogatu trpezu i u krugu porodice. Ni zemljotres nije mogao da spriječi proslavu najvećeg hrišćanskog praznika. Hercegovci su poručili da je Vaskrs dokaz novog života i sreće.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu.