latinica  ћирилица
26/04/2022 |  10:27 ⇒ 19:27 | Autor: RTRS

Јahorina ekonomski forum - u fokusu globalni ekonomski izazovi (FOTO/VIDEO)

Na Јahorini je počeo peti Јahorina ekonomski forum koji će u dva dana okupiti blizu 500 učesnika iz desetak evropskih zemalja.
Јahorina ekonomski forum - Foto: RTRS
Јahorina ekonomski forumFoto: RTRS

Nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije virusa korona na Јahorini su se ponovo su se okupili privrednici, ekonomski stručnjaci i zvaničnici Republike Srpske i BiH.

Forum  je otvoren uz prisustvo srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i premijera Republike Srpske Radovana Viškovića.

 

Višković je rekao da će Republika Srpska i njene institucije, zajedno sa privrednicima, učiniti sve da se ukrajinska kriza prebrodi na najbezboliniji način.

Višković je rekao da je spas ekonomije u javnim investicijama i očuvanju javne potrošnje.

Dodik je rekao da je svijet u ekonomskom haosu i da je ekonomija EU ranjivija zbog globalnog sukobu u Ukrajini.

Јahorina ekonomski forum (Foto: Twitter/@Vlada_Srpske)

Dodik je istakao da je bih, nažalost, i po pitanju "Otvorenog Balkana" podijeljena i da je prihvatanje te inicijative postalo isključivo političko, a ne ekonomsko pitanje.

Govoreći o Centralnoj banci BiH, srpski član Predsjedništva BiH rekao je da Republika Srpska i njene ključne institucije nisu zadovoljne monetarnom politikom koju na nivou BiH vodi Centralna banka, mimo saglasnosti i odluka sva tri člana Predsjedništva BiH.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je na forumu da svaka tranzicija zahtijeva vrijeme, velika prilagođavanja i troškove.

Tema petog Јahorina ekonomskog foruma je "Globalni ekonomski izazovi i prilike" u vezi sa najnovijim dešavanjima na svjetskom tržištu. Kroz panele će biti zastupljene i regionalne teme kao što su "Otvoreni Balkan", regionalna saradnja, i jačanje konkurentnosti lokalnih zajednica i lokalne ekonomije.

Јahorina ekonomski forum (Foto: RTRS)

Јahorina ekonomski forum se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović i uz pomoć Vlade Srpske i Savjeta ministara.

Јahorina ekonomski forum (Foto: RTRS)