latinica  ћирилица
26/04/2022 |  15:27 ⇒ 17:34 | Autor: RTRS

Pomen za 88 Srba ekshumiranih iz jedne od sedam grobnica u Brodu (VIDEO)

U Brodu je služen pomen za 88 Srba ekshumiranih iz jedne od sedam grobnica u kojima su pronađeni posmrtni ostaci 286 srpskih civila, boraca i vojnika ЈNA ubijenih 1992. godine.
Pomen u Brodu - Foto: RTRS
Pomen u BroduFoto: RTRS

Kroz 10 logora na području opštine Brod prošlo je više od 2.000 Srba.

Tijela 286 srpskih civila, boraca i vojnika ЈNA nakon svirepih ubistava završila su u jednoj od sedam masovnih grobnica. Svaki dolazak na gradsko groblje za Ružicu Јeftić je bolan. U suzama priča da se njenom osamnaestogodišnjem sinu Miroslavu svaki trag gubi 09. maja 1992. godine. Nakon 27 godina, pronašla je samo njegovu donju vilicu.

- Kad je ova grobnica otvarana 1993. godine ja sam non stop, svaki treći dan dolazila ovdje kada je bilo iskopavanje, lično sam se suočila sa patologom Stankovićem - priča Ružica Јeftić.

Za posmrtnim ostacima sina Tomislava, Bosiljka Kršić još traga. Јedina joj je želja da pronađe bar dio tijela, da ga dostojanstveno sahrani.

- Meni je bilo bitno da ja znam gdje je on, gdje god dođem palim svijeću, a nema njegovih kostiju. Taj ko je to napravio, ako je i sada živ, on ne može mirno živjeti - rekla je Bosiljka Kršić.

Više od 2.000 Srba je prošlo kroz logore u ovoj opštini. Pored Brođana stradali su Srbi iz Dervente, Modriče, te sa područja opštine Odžak. Za ove zločine niko nije odgovarao.

- Punih 29 godina, još niko nije procesuiran od tih ratnih zločinaca, koji su počinili sva ova zlodjela, ali evo kažemo pravda je možda spora, ali je dostižna - ističe predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije, Zoran Vidić.

Istaknuto je da su zločini počinjeni u Brodu, još jedan dokaz da pravosuđe BiH ne radi svoj posao, jer se zločini nad Srbima ignorišu ili se počiniocima izriču tek minorne kazne.

- Nevjerovatna je činjenica i danas poslije 30 godina, da je bilo u planu da se cijeli grad pretvori u logor. Svjedoci ste, evo 10 logora je bilo na području opštine Brod i izuzetno veliki broj civilnih žrtava - dodaje načelnik opštine Brod, Zoran Vidić.