latinica  ћирилица
28/04/2022 |  17:26 ⇒ 29/04/2022 | 10:47 | Autor: RTRS

Dodik demantovao Donfridovu: Rukovodstvo Srpske ne ruši BiH (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nije tačna tvrdnja pomoćnika državnog sekretara SAD u Kancelariji za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid da rukovodstvo Repubike Srpske želi da sruši BiH, naglasivši da se ono zalaže za poštivanje Ustava BiH.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Tvrditi da rukovodstvo Republike Srpske želi da sruši BiH jednako nije tačno kao što je istina da sam i na sastanku sa Donfridovom, a i kasnije u javnosti govorio da Republika Srpska poštuje teritorijalni integritet i međunarodni suverenitet BiH, ali i Ustav BiH prema kojem je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Republika Srpska ima pravo da dobije sva svoja ovlaštenja koja joj pripadaju Ustavom i sve ono što je učinjeno u međuvremenu mimo Ustava mora da bude stvar diskusija među nama, o čemu se i Donfridova složila - istakao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je u video objavi na Tviteru rekao da mu je žao što je došlo do različite interpretacije sastanka kojem je prisustvovao zajedno sa Donfridovom.

On je naveo da je jasno rečeno da Republika Srpska nema nijedan plan, niti jedan dokument koji bi potvrdio tvrdnje Donfridove koje je očigledno pokupila u političkom Sarajevu i dobila od svojih saradnika koji već dugo godina rade u BiH protiv interesa Republike Srpske.

- Razgovor koji smo vodili nije mogao da bude osnov za zaključivanje koje je ona kasnije iznijela u javnosti i mislim da su puni spekulacija, da nisu tačni. Zabrinjavajuće je da je neko sa tako visokog političkog nivoa spreman da interpretira sastanak na način kako se on nije desio i da moram da reagujem sa tvrdnjom da to nije istina - istakao je Dodik.