latinica  ћирилица
30/04/2022 |  13:28 ⇒ 14:34 | Autor: SRNA

Vučić čestitao na uspješnoj vježbi i najavio jačanje avijacije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je ponosan na Vojsku Srbije i čestitao joj na uspješno izvedenoj vježbi "Štit 2022", te najavio da će u narednom periodu znatno biti ojačana lovačka bombarderska avijacija.
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIC/) -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIC/)

Vulić je rekao novinarima da će biti potrebna dodatna ulaganja i najavio da će uskoro biti donesene odluke o tom pitanju.

- Srbija je neutralna zemlja i mora da pronalazi rješenja kako da sačuva svoje nebo i svoju zemlju - rekao je Vučić, koji je danas na aerodromu u Batajnici prisustvovao prikazu sposobnosti Vojske Srbije.

Predsjednik Srbije je rekao da Srbija razmišlja o nabavci kineskog L-15 - supersoničnog dvomotornog mlaznog školsko-borbenog aviona.

- Sada možemo da nišanimo 90 ciljeva istovremeno - kaže Vučić i napominje da je potreban veći broj pilota.

On je istakao da će Srbija nastaviti da jača Ratno vazduhoplovstvo i Protivvazdušnu odbranu.

- Duže vrijeme smo u pregovorima za kupovinu 12 rafala, najkasnije početkom sljedeće godine ćemo biti spremni da ugovorimo kupovinu šest ili 12 novih rafala. Očekujem pregovore sa britanskom stranom o kupovini tajfuna. Kupili smo onoliko koliko je potrebno, za naš novac i obezbijedili dovoljno da čuvamo naše nebo, a da istovremeno javni dug ne pređe 60 odsto - rekao je Vučić.

U današnjem prikazu sposobnosti Vojske Srbije učestvovalo je više od 1.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, više od 300 sredstava naoružanja i vojne opreme i 40 vazduhoplova, a premijerno je predstavljen i najnoviji kineski raketni sistem srednjeg dometa.