latinica  ћирилица
01/05/2022 |  11:13 ⇒ 02/05/2022 | 07:07 | Autor: RTRS

Sjećanje na žrtve ustaškog zločina - genocida; Poduhvat uništenja srpskog naroda nije uspio (FOTO/VIDEO)

Јasenovačke žrtve ne smiju biti zaboravljene, a jedini opstanak srpskog naroda jeste srpska država, jer bez države nema slobode, poručeno je danas iz Donje Gradine gdje je obilježen dan sjećanja na srpske, jevrejske i romske žrtve ustaškog logora Јasenovac
Donja Gradina (Foto: TANЈUG / Strahinja Aćimović) -
Donja Gradina (Foto: TANЈUG / Strahinja Aćimović)

Obraćanjem zvaničnika Republike Srpske i Srbije okončano je obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u koncentracionom logoru Јasenovac.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je Donja Gradina mjesto na kojem je najteže govoriti, te da ništa u bližoj i daljoj istoriji srpskog, a ni ljudskog roda nije uporedivo sa onim što se u mračnom periodu NDH dešavalo na ovom prostoru.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas na da svaki put kada dođe u Donju Gradinu, "grad mrtvih" pokušava da pronađe odgovore o zlu, uzrocima, zašto bi bilo ko nešto ovako strašno uradio i nikada nije uspio da ga nađe".

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Donja Gradina danas je dolina tišine, ogromne tuge prema onome šta se ovdje desilo, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik .

Na grobnom polju "Hrastovi" služen je pomen  srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama mučki ubijenim u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora.

Foto: RTRS

Molitveni pomen služio je Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Јefrem, a potom su pročitane molitve jevrejskim i romskim žrtvama.

Foto: RTRS

Obilježavanju su prisustvovali predsjednici Republike Srpske i Srbije Željka Cvijanović i Aleksandar Vučić, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, delegacije Narodne skupštine Republike Srpske, ministri u Vladi Republike Srpske, predstavnici Srpske u institucijama BiH, nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i potomci žrtava.

Foto: RTRS

Prisutne su bile i visoke zvanice iz Srbije, među kojima su Ivica Dačić, te ministri Aleksandar Vulin, Darija Kisić Tepavčević.

Foto: RTRS

Svečano su postrojeni kadeti Vojne i Policijske akademije Srbije i počasna jednica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Foto: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC

Na grobnom polju "Topole" položeni su vijenci za više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Јevreja koji su mučki ubijeni u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora.

Foto: RTRS

Vijence su položili predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predjsedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, te predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto:  TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC

Vijence su položile i delegacije Јevrejske i Romske zajednice iz Republike Srpske i Srbije, bivši logoraši iz Drugog svjetskog rata iz Srpske i Srbije, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, prdstavnici Srpske u zajedničkim institucijama BiH, nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, diplomatskog kora i potomci žrtava.

Foto: RTRS

Prema programu obilježavanja, ostale prisutne zvanice su položile po jednu ružu.

Foto: RTRS

Obilježavanju u Donjoj Gradini prethodilo je služenje Svete arhijerejske liturgije u Crkvi svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici.

Foto: SRNA

Otvorena je izložba učeničkih likovnih i literarnih radova na temu "Sjećanje na nevino stradale žrtve u koncentracionom logoru Јasenovac". 

Foto: SRNA

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora, zaključila je da su Hrvati u Јasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700 000 ljudi. Među njima 500 hiljada Srba, 40 hiljada Roma, 33 hiljade Јevreja, 127 hiljada antifašista i 20 000 djece.