latinica  ћирилица
02/05/2022 |  12:08 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

U Okučanima obilježeno 27 godina od progona i stradanja Srba (FOTO/VIDEO)

U Okučanima u Hrvatskoj obilježeno je 27 godina od progona i stradanja Srba u vojnoj akciji "Bljesak".
Okučani - Foto: RTRS
OkučaniFoto: RTRS

 Iz Zapadne Slavonije protjerano je 15.000 Srba, a 283 je ubijeno ili nestalo. Za zločine u akciji hrvatske vojske niko nije odgovarao. Danas je u Hramu Svetog Velikomučenika Dimitrija služen parastos.

Hrvatske snage napale su Zapadnu Slavoniju 1. maja 1995. godine i za četiri dana protjerale skoro sve Srbe iz tog dijela Republike Srpske Krajine, iako je bio pod zaštitom UN-a.

Među 283 ubijenih je 55 žena i 11 djece, od kojih troje iz dvije porodice Vuković iz Medara kod Okučana. Milana Romanić koja živi u Banjaluci sjeća se priča članova ove porodice.

- Čuli smo od članova porodice Vuković, da je majka Anđelija sa djecom bila u podrumu, da je bačena bomba. Ona je da bi , zaštitila djecu, legla na bombu. Djeca su pobjegla iz podruma i onda su na kanalu ispred kuće ubijena - prisjetila se Romanićeva.

Dio Srba vratio se na svoja ognjišta, a na današnji dan sjećaju se svog stradanja.

Okučani - parastos (Foto: RTRS)

- Na današnji dan su osjećaji, da tako kažemo pomiješani. Dobro se sjećamo onih dana kad se miješala i krv i znoj i strah, kad je narod izbjegao. Naravno većinu našeg stanovništva više ovdje ne vidimo, ali život ide dalje. Trudimo se da, koliko možemo, vjerujemo u neku bolju budućnost - rekao je Zoran Preradović iz Okučana.

Zamjenik načelnika opštine Okučani Siniša Martinović naglasio je da se žrtve ne smiju zaboraviti.

- Obuzme me tuga i žalost, ali evo kao što vidite, već jedan niz godina kako smo napravili ovaj spomenik, poginulim žrtvama, da sve više naroda dolazi i smatramo da je to i red. Јedan gospodin je dobro rekao‚ čovjek dva puta umire. Prvi put kad umre, a drugi put ako ih mi zaboravimo. To se ne smije dogoditi - dodao je on.

Srpska ognjišta vijekovima su u Zapadnoj Slavoniju i čuvaju Јasenovac, uz Kosovo, najveću srpsku svetinju, kaže episkop pakračko-slavonski Јovan, koji je u Hramu Svetog Velikomučenika Dimitrija služio parastos.

- Danas obilježavamo ovdje u Okučanima dan stradanja, dan tuge, dan koji bolje da nije svanuo zato što se u taj dan na mnoge stradala u svim ratovima i u ovom posljednjem ratu dodalo još, dodalo se neviđeno stradanje - naglasio je episkop pakračko-slavonski Јovan.

Generalni konzul Srbije u Hrvatskoj Aleksandar Nakić poručio je da svi ostanu na svojim ognjištima, koja su i vijekovima njihova.

- Republika Srbija će koliko je to u njenoj mogućnosti pomoći svima koji su ostali ovdje - poručio je Nakić.

U Okučanima 1991. godine bilo je 75 odsto Srba a sada tek 20. Među njima je sedamdesetak djece u osnovnoj školi, ali tek polovina njih pohađa srpski jezik, nacionalnu istoriju i vjeronauku. U srpskoj zajednici kažu da je riječ o tihoj asimilaciji.