latinica  ћирилица
02/05/2022 |  13:55 ⇒ 17:48 | Autor: RTRS

Obilježeno 30 godina od osnivanja Garde Panteri (VIDEO)

U Bijeljini je obilježena 30. godišnjica formiranja Specijalne brigade Garda Panteri.
Parastos - 30 godina od formiranja garde "Panteri" - Foto: SRNA
Parastos - 30 godina od formiranja garde "Panteri"Foto: SRNA

Garda je bila jedna od elitnih jedinica Vojske Republike Srpske. Za zasluge u ratu Garda Panteri je odlikovana Ordenom Nemanjića i Karađorđevom zvijezdom drugog reda.

Parastosom i polaganjem vijenaca i cvijeća na Spomenik poginulim borcima u Bijeljini je obilježena godišnjica osnivanja Garde Panteri, čiji su pripadnici položili zakletvu na današnji dan prije tri desecenije.

- Јedinica je formirana iz nužde, morali smo se organizovati, takva je situacija bila. Morali smo se organizovati, da nismo prošli bi kao oni u Sijekovcu, Dobrovoljačkoj i drugdje gdje srpski narod nije bio organizovan - izjavio je posljednji ratni komandant Garde Panteri Ljubiša Lazić.

Elitna jedinica Vojske Srpske, uvijek je bila prva u odbrani svog naroda. U ratu je odlikovana Ordenom Nemanjića za bitke kod Smoluće, gdje je iz tromjesečnog neprijateljskog okruženja oslobođeno stanovništvo tri srpska sela.

- Garda je odigrala tu ključnu ulogu. Oni su vodili, tri dana su jurišali na rovove da nas oslobode. Јa sam bio komandant tamo u Smolući, tri puna mjeseca su nas granatirali svaki dan - rekao je komandant TO Smoluće Vlado Todorović.

Ratni put Gardu je vodio preko Majevice, Ozrena, Posavine, Podrinja, sarajevsko-romanijske oblasti, Krajine.

Na tom putu poginuo je 101 borac, a ranjeno je 675 vojnika, mnogi i više puta. Brojni pripadnici jedinice odlikovani su najvišim odlikovanjima za hrabrost.

- Tamo gdje je bilo najteže bili su angažovani vojnici borci iz Garde Panteri - izjavio je general u penziji Budimir Gavrić.

Udruženje veterana Garde Panteri brine o nasljeđu slavne jedinice.

- Udruženje baštini tradiciju Garde Panteri od 1998. godine. Svake godine obilježavamo i slavu jedinice, znači sarađujemo i sa porodicana poginulih, sa našim borcima - rekao je predsjednik Udruženja veterana Garde Panteri Petar Cvjetinović.

Ponosni smo na slavni ratni put i svoje saborce koji su dali nemjerljiv dosprinos stvaranju Srpske i njenoj odbrani, istakli su veterani Garde Panteri prilikom otvaranja izložbe ratnih fotografija u Galeriji Centra za kulturu.