latinica  ћирилица
03/05/2022 |  10:34 ⇒ 11:22 | Autor: RTRS

Istočno Sarajevo: Pomen ubijenim pripadnicima ЈNA (FOTO)

U Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima u Istočnom Sarajevu počeo je parastos za ubijene pripadnike ЈNA, povodom 30 godina od zločina paravojnih muslimanskih formacija i radikalnih islamističkih falangi nad pripadnicima ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici.
Parastos za stradale u Dobrovoljačkoj - Foto: RTRS
Parastos za stradale u DobrovoljačkojFoto: RTRS

Parastosu prisustvuju poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nataša Kulašinac, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, ministri trgovine i ekonomskih odnosa, kao i za ljudska prava u Savjetu ministara Staša Košarac i Miloš Lučić, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske Milorad Kojić, predstavnici grada Istočno Sarajevo, načelnici opština, boračkih organizacija regije, te udruženja nestalih i porodica zarobljenih.

Prisutni su i članovi porodica poginulih pripadnika ЈNA, preživjeli učesnici i predstavnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka.

Nakon parastosa planiran je polazak autobusa za Dobrovoljačku ulicu (danas Ulica Hamdije Kreševljakovića). Predviđena je i mirna šetnja sa cvijećem.

U Sarajevu su pojačane i mjere obezbijeđenja, na ulicama su jake policijske snage, a prisutan je i veliki broj medija koji prati ovaj događaj.

Policijsko obezbjedjenje u Dobrovoljačkoj ulici

Program memorijalne manifestacije pod nazivom "Stradanje pripadnika ЈNA u Sarajevu - Dobrovoljačka ulica", organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

U Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu pripadnici "Zelenih beretki" i Teritorijalne odbrane BiH su, prema naredbama člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, na današnji dan 1992. godine napale kolonu vozila ЈNA koja je, prema dogovoru Alije Izetbegovića i Unprofora, napuštala tadašnju Drugu vojnu oblast.

Veliki interes medija u Dobrovoljačkoj ulici

Za samo nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika ЈNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno.