latinica  ћирилица
03/05/2022 |  11:13 ⇒ 22:14 | Autor: RTRS

Dobrovoljačka ulica - 30 godina od zločina nad pripadnicima ЈNA; Mirnom šetnjom protiv zaborava (VIDEO)

U Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima u Istočnom Sarajevu služen je parastos, nakon čega je kolona sa učesnicima obilježavanja stradanja vojnika ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu stigla na mjesto zločina uz jake mjere obezbjeđenja.
Polaganje cvijeća u Dobrovoljačkoj ulici - Foto: RTRS
Polaganje cvijeća u Dobrovoljačkoj uliciFoto: RTRS

Trasa kojom su se kretali autobusi bila je zatvorena za saobraćaj, federalna policija je u velikom broju bila raspoređena uz put, a prisutni su bili i u Dobrovoljačkoj ulici.

 

Na mjestu zločina u Dobrovoljačkoj ulici položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće za sve stradale.

Obilježavanje, Dobrovoljačka (Foto: RTRS)

Parastosu su prisustvovali poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nataša Kulašinac, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, ministri trgovine i ekonomskih odnosa, kao i za ljudska prava u Savjetu ministara Staša Košarac i Miloš Lučić, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske Milorad Kojić, predstavnici grada Istočno Sarajevo, načelnici opština, boračkih organizacija regije, te udruženja nestalih i porodica zarobljenih.

Porodice ubijenih vojnika u Sarajevu, prilikom povlačenja ЈNA prije 30 godina, apelovale su da nadležne institucije u BiH konačno kazne počinioce ovog zločina.

Paljenje svijeća, Dobrovoljačka (Foto: RTRS)

- Ljudi koji su prije 30 godina bili u koloni ЈNA koja je po dogovoru napuštala Sarajevo napadnuti su i ubijani bez mogućnosti da se brane i odu -  izjavio je danas ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović na obilježavanju 30 godina stradanja pripadnika ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da je BiH zemlja falsifikata i da je potreban oprez u vezi sa podizanjem optužnice za Dobrovoljačku, s obzirom na dosadašnje podvale iz kuhinja dijela bošnjačke političke javnosti i međunarodne zajednice.

- Svjedoci smo svih ovih 30 godina da muslimanska politička javnost pokušava da kreira samo njima znanu istinu. Istina je sasvim drugačija - rekao je Košarac.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić smatra da će počinioce zločina u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine nad pripadnicima vojske ЈNA prije stići Božija, nego ovozemaljska pravda, jer u BiH ovozemaljske pravde nema.

- Trideset godina nakon stradanja u Dobrovoljačkoj je dovoljno prošlo vrijeme da odgovaraju oni koji su počinili ovaj strašan zločin nad nedužnim vojnicima, koji su se kretali u jednoj mirnodopskoj koloni, po izlasku iz Sarajeva - rekao je Ćosić

Prisutni su bili i članovi porodica poginulih pripadnika ЈNA, preživjeli učesnici i predstavnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka.

Program memorijalne manifestacije pod nazivom "Stradanje pripadnika ЈNA u Sarajevu - Dobrovoljačka ulica", organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Polaganje cvijeća u Dobrovoljačkoj ulici

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je danas da podignuta optužnica o zločinima u "Dobrovoljačkoj ulici" ali i da postoji ogromno nepovjerenje u pravosudne institucije BiH.
 
- Podignuta je optužnica, ali je još nije potvrdio Sud BiH, jer taj sud očigledno služi da pere ratne krvave biografije Bošnjaka i to je dokazao na bezbroj primjera ranije - istakao je Kojić.

U Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu pripadnici "Zelenih beretki" i Teritorijalne odbrane BiH su, prema naredbama člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, na današnji dan 1992. godine napale kolonu vozila ЈNA koja je, prema dogovoru Alije Izetbegovića i Unprofora, napuštala tadašnju Drugu vojnu oblast.

Za samo nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika ЈNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno. 

Povezane vijesti:

Istočno Sarajevo: Pomen ubijenim pripadnicima ЈNA (FOTO)