latinica  ћирилица
03/05/2022 |  12:43 | Autor: SRNA

Kojić: Optužnica je podignuta, ali ne vjerujemo pravosuđu BiH

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je danas da podignuta optužnica o zločinima u "Dobrovoljačkoj ulici" ali i da postoji ogromno nepovjerenje u pravosudne institucije BiH.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

- Podignuta je optužnica, ali je još nije potvrdio Sud BiH, jer taj sud očigledno služi da pere ratne krvave biografije Bošnjaka i to je dokazao na bezbroj primjera ranije - istakao je Kojić.

On je ocijenio da to nije samo priča, nego da to dokazuju fakti i činjenice.

- Sud je u sprezi sa postupajućim tužiocim oslobodio /Dragana/ Vikića i druge u predmetu "Veliki park", tako da ne gajimo veliku nadu kada je u pitanju Sud BiH - rekao je Kojić novinarima u Istočnom Sarajevu, prije odlaska u Dobrovoljačku ulicu, gdje je danas položeno cvijeće i zapaljene svijeće, 30 godina nakon zvjerskog ubistva pripadnika ЈNA, koji su se mirno povlačili uz garancije UNPROFOR-a iz kasarne Druge armijske oblasti na Bistriku.

On je istakao da je važno da se uspjelo zajedno sa postupajućim tužiocem doći do optužnice i da se utvrdi na taj način osnovana sumnja da je počinjeno krivično djelo ratnog zločina nad civilnim stanovnicima, ratnim zarobljenicima, napad na sanitet...

- To je bio zločin koji je dobro isplaniran i koordinisan politički, a sprovela ga je vojska i policija i po komandnoj odgovornosti nisu preduzete nikakve mjere da se spriječe oni koji su izvršili zločin, a kasnije kada su ga izvršili niko nije kažnjen - pojasnio je Kojić.

On je istakao da postoji i komandna i individualna odgovornost, te da postoje činjenice.

- Јedina sudska pravedna presuda i ispravna jeste osuđujuća, ali ne vjerujemo Sudu jer nažalost odlučuju oni kojima ne vjerujemo - zaključio je Kojić.

U Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu pripadnici "Zelenih beretki" i Teritorijalne odbrane BiH su, prema naredbama člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, na današnji dan 1992. godine napale kolonu vozila ЈNA koja je, prema dogovoru Alije Izetbegovića i Unprofora, napuštala tadašnju Drugu vojnu oblast.

Za samo nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika ЈNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno.

Tužilaštvo BiH je tek nedavno podiglo optužnicu za zločine nad pripadnicima ЈNA počinjene u Dobrovoljačkoj ulici.