latinica  ћирилица
04/05/2022 |  11:25 ⇒ 17:39 | Autor: RTRS

Čović pisao međunarodnoj zajednici: "Raspisivanje izbora prijetnja miru!"

Predsjednik Hvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović uputio je pismo međunarodnim liderima u kojem izražava duboku zabrinutost zbog odluke Centralne izborne komisije o raspisivanju Opštih izbora bez nužne izmjene Izbornog zakona u cilju otklanjanja svih utvrđenih diskriminacija.
Dragan Čović - Foto: SRNA
Dragan ČovićFoto: SRNA

- Zabrinutost je još veća ako se uzme u obzir da je Ustavni sud BiH neustavne odredbe Izbornog zakona o izboru izaslanika Doma naroda Parlamenta Federacije BiH stavio van pravne snage, a da pregovori o izmjenama Izbornog zakona i ograničenih ustavnih reformi nisu ostvareni uprkos naporima hrvatske strane - kaže Čović.

Dodaje da ne postoje tehničke i pravne pretpostavke za održavanje i implementaciju izbornih rezultata.

Čović je najavio da će HNS pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH.

- S obzirom na dalji nastavak procesa ukidanja pariteta, ravnopravnosti i konstitutivnosti hrvatskoga naroda, HNS će pristupiti realizaciji svih zaključaka s vanrednog zasjedanja od 19. februara i pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokratije - naveo je Čović.

Time će se, dodao je, obezbijediti potpuna ustavna ravnopravnost hrvatskog konstitutivnog naroda u BiH.

On je naveo da su Hrvati, osim što su konstitutivan narod, ujedno i građani EU čija se osnovna politička i građanska prava sistemski krše već više od dvije decenije.

- Napominjemo kako hrvatski narod u BiH svakodnevno trpi individualne i kolektivne napade na svoj identitet, građanska i politička prava, a sve zbog brutalnog kršenja Ustava, rastuće netrpeljivosti koju radikalni bošnjački predstavnici koriste za ostvarivanje političke koristi u pokušaju stvaranja bošnjačke nacionalne države. Bojazan da bi se time u potpunosti urušili ne samo sporazumi, već i stabilnost u ovom dijelu Evrope je opravdana - upozorava Čović.

Uz podsjećanje da su visoki predstavnici u BiH nametnuli desetine obavezujućih amandmana na Ustav FBiH i Izborni zakon BiH, Čović ističe da su time narušili paritet Hrvata i Bošnjaka, posebno u Federaciji, kao i suverena prava Hrvata kao konstitutivnog naroda.