latinica  ћирилица
04/05/2022 |  15:47 ⇒ 18:41 | Autor: SRNA

Grlić Radman: CIK neustavan, preuzeo ulogu ustavotvorca i zakonodavca

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman ocijenio je danas u Mostaru da je najveća bošnjačka stranka SDA pokazala da joj odgovara status kvo i preglasavanje Hrvata, kao i da je Centralna izborna komisija BiH neustavna i da je preuzela prerogative ustavotvorca i zakonodavca.
Gordan Grlić Radman (foto: ilustracija / EPA-EFE / RONALD WITTEK) -
Gordan Grlić Radman (foto: ilustracija / EPA-EFE / RONALD WITTEK)

Grlić Radman je istakao da je veoma razočaran zbog toga što nije postignut dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH, dodavši da su uložili velike političke napore, ohrabrivali pregovarače, ali da, nažalost, Hrvatska ne sjedi za pregovaračkim stolom.

- Žalosni smo zbog činjenice da najveća bošnjačka strana nije pokazala dovoljno razumijevanja i interesa, odnosno, dala je do znanja da joj odgovara ovaj status kvo, izborni inženjering i preglasavanje hrvatskog naroda - rekao je Grlić Radman.

On je ocijenio da to nije dobro ni za koga i naglasio da će Hrvatska i dalje svjedočiti o neravnopravnom položaju hrvatskog naroda.

- Bez obzira na odluku Suda BiH, mi smatramo da je CIK neustavan, nezakonit, jer upravo je on preuzeo prerogative ustavotvorca, zakonodavca, što on ne može jer je to administrativno tijelo - naveo je šef hrvatske diplomatije.

Grlić Radman je napomenuo da će Hrvatska i dalje snažno podržavati pitanja koja su od vitalnog interesa hrvatskog naroda u BiH.

- Hrvatska će biti i dalje brana i štit bilo kakvim scenarijima koji dolaze sa strane ako imaju za cilj dalju destabilizaciju, obespravljivanje hrvatskog naroda u BiH - naglasio je Grlić Radman.

On je poručio da Hrvatska neće stajati mirno, da neće biti pasivna, ali da im je za to potrebno vrijeme.

- Došao sam da bih pokazao da sam i dalje spreman prenijeti poruku predsjednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića da ćemo snažno podržavati pitanja koja su od vitalnog interesa hrvatskog naroda u BiH - izjavio je Grlić Radman.

I predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović danas je izrazio duboku zabrinutost zbog odluke CIK-a BiH da raspiše opšte izbore bez neophodne izmjene Izbornog zakona s ciljem otklanjanja svih utvrđenih diskriminacija.

On je u pismu međunarodnim zvaničnicima najavio da će HNS pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH.

CIK je danas odlučio da opšti izbori u BiH budu održani 2. oktobra.