latinica  ћирилица
04/05/2022 |  18:00 ⇒ 18:12 | Autor: RTRS

"Hrvati s pravom nezadovoljni statusom u okviru FBiH" (VIDEO)

Očigledno da su Hrvati s pravom nezadovoljni statusom u okviru Federacije BiH i svojom saradnjom sa muslimanima koji pokušavaju da ih majoriziraju i mi /vladajuća koalicija/ imamo tu vrstu razumijevanja - rekao je novinarima u Banjaluci srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.
Milorad Dodik (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Milorad Dodik (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

On je rekao da samo može da nasluti šta je ideja te teritorijalne reorganizacije, ali je iskazao razumijevanje za poziciju hrvatskog naroda.

- Mislim da su muslimani pogriješili u političkom smislu što se nisu dogovorili sa Hrvatima u FBiH da konsoliduju odnose, to bi možda dovelo do homogenizacije nekih političkih pitanja, ali svakako za mene je daleko vrednije pitanje konstituvnosti naroda i ono mora da bude održano - naglasio je Dodik.

Ako su Hrvati odlučili da prave treći entitet, Dodik kaže da to nije samo njihova odluka već da to podrazumijeva niz stvari koje bi morale da se dogode oko ustava i mnogo čega drugog, mada on nema ništa protiv te ideje, ali da Republika Srpska ni u funkcionilnom ni u teritorijalnom ni u kom pogledu ne može da bude i neće da bude dodirnuta.

- Ako oni smatraju da treba da naprave neku teritorijalnu reorganizaciju da dobiju izbornu jedinicu gdje Hrvati biraju svojee članove, i to mogu da podržim. Vjerovatno se to kreće u tom pogledu, ali nagađam - rekao je Dodik.

On je naveo da je apsolutno ispravno tražiti da srpskog, hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH biraju srpski, hrvatski i bošnjački narod, a ne neko drugi.

- Mi ne bi pristajali na to da nam neko drugi bira naše članove Predsjedništva - napomenuo je Dodik.