latinica  ћирилица
04/05/2022 |  18:47 | Autor: SRNA

Dodik: Arnautović zaslužuje da bude smijenjen

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović zaslužuje da bude smijenjen zbog hušačke izjave da je neprihvatljivo da se na izborima bira na osnovu etniciteta i entiteta, to je na fonu rušenja ustavnog poretka, izjavio je danas srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

Dodik je istakao da je to destruktivno za izborni proces, da je ta izjava na fonu deklaracije SDA koja kaže da neće biti eniteta nego samo jedinstvena BiH.

- Neće biti nikakve, ako budu insistirali na tome, ona već ne funkcioniše - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je dodao da je to antidejtonska, antiustavna izjava Arnautovića, da je to ono što govore Željko Komšić i Bakir Izetbegović, da se time govori da je CIK muslimanska.

- Zato se Hrvati bune, zato mi nećemo da prelazimo preko tih stvari - istakao je Dodik.

On je ukazao na potrebu da se provode zakon i Ustav, jer tamo se kaže da člana Predsjedništva bira Republike Srpska.

- Šta mene briga šta misli CIK, poslanici za Predstavnički dom biraju se u Republici Srpskoj. Ima da budu izabrani tako - naglasio je Dodik.

Prema ovakvim izjavama, smatra, očigledno će se ubrzati tok nestanka BiH.

- Јavno protestujem protiv toga, to je neodgovorna izjava, to je huškačka izjava, antiustavna, antidejtonska - rekao je Dodik.

Srpski članovi CIK-a BiH, istakao je Dodik, nažalost su dio toga, te ne zna, dodaje, kako će se poslije mandata vratiti u svoje sredine.

Prema njegovim riječima, ne reagovati na takvu vrstu priče znači da prihvatate da se obezbijedi dominacija.

- Imamo s druge strane ljude koji kroz izborni proces hoće da sruše Ustav, ova izjava je to. Zaslužuje da bude smijenjen, direktno nepoštivanje zakona i Ustava. To ćemo i tražiti - naveo je Dodik.

On je ponovio da su u veoma složenim i kompleksnim okolnostima raspisani opšti izbori, ali da je veoma važno držati se procedura i rokova kako bi se izbjegle dodatne konfuzije o svim pitanjima.

Dodik je napomenuo da se čeka odluka o finansiranju izbora, te podsjetio da BiH nema usvojen budžet za ovu godinu, pa se nisu mogla ni planirati sredstva.

- Da li će se naći neke vanredne stavke koje je moguće koristiti, vidjećemo - rekao je Dodik.