latinica  ћирилица
05/05/2022 |  17:35 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

Šta krije Šarović od CIK-a? Šest nekretnina u Beogradu nema u imovinskom kartonu (VIDEO)

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a i njegova supruga u Beogradu posjeduju šest nekretnina koje nisu prijavljene Centralnoj izbornoj komisiji. Do ovih podataka došli su u Centru za istraživačko novinarstvo. Dva stana, kuća i tri parcele - imovina je koju Šarović nije, a dužan je kao funkcioner prikazati u svom imovinskom kartonu. Na pitanja novinara CIN-a, o ovoj teme nije imao komentar. Sve je poricao. Nije se javljao ni na naše pozive.
Nekretnine Šarovića u Beogradu - Foto: RTRS
Nekretnine Šarovića u BeograduFoto: RTRS

Među neprijavljenim nekretninama u Srbiji, prema pisanju Centra za istraživačko novinarstvo, Mirko Šarović i njegova supruga Stojanka posjeduju i stan u beogradskom naselju Dedinje. Oko 40 kvadrata stambenog prostora, prema tvrdnjama supruge predsjednika SDS-a, većim dijelom poklon je Mirkovog strica, koji živi u Јužnoj Africi. Cijena kvadrata na toj lokaciji najmanje je 3800 maraka. Šarović, iako je suvlasnik tog stana o tome sa novinarkom CIN-a nije htio razgovarati.

- Uporno je negirao da ima bilo šta od nekretnina. Kada sam ga pitala da li je možda imao ranije, ako već trenutno nema, možda je postojala mogućnost da je prodao u međuvremenu, ni tu nije htio da odgovori, već je rekao možda je imao, možda nije imao. Što se tiče nekretnina njegove supruge, rekao je da ne želi da govori u njeno ime - kaže Milena Mitrović, novinarka CIN-a.

U razgovoru sa novinarkom CIN-a, Stojanka Šarović potvrdila je da ovo nije bila prva nekretnina, koju su Šarovići kupili u glavnom gradu Srbije. Kuća u beogradskom naselju Zvezdara izgrađena je 1998. godine. Šarovićeva supruga kaže da ju je izgradila sa bratom. Nakon toga vlasništvo je prešlo na nju,a ovaj stambeni objekat i tri zemljišne parcele je prodala, ali zbog navodnih procedura to se još vodi na njoj. Od tog novca kako za CIN tvrdi kupljen je stan od 94 kvadrata na Vračaru. Za one koji iole poznaju Beograd, to je 150 metara od najveće pravoslavne građevine u Srbiji, Hrama Svetog Save. Inače, cijena kvadrata u ovom elitnom beogradskom naselju je oko 4000 maraka.

- Znamo da su stan na Dedinju kupili 2006. godine, kako stoji u zemljišnim knjigama. Ove ostale kako je rekla gospođa Stojanka sticali su od 1997 do 2008. godine - kaže Mitrovićeva.

Bilo da je vlasnik, suvlasnik ili je imovina na supružniku svaki funkcioner ima zakonsku obavezu da te nepokretnosti prikaže u imovinskom kartonu. To Mirko Šarović nije učinio, a imao je priliku od 2002.

- Gospodin Šarović to je imao priliku da uradi 2002. kao član Predsjdništva, 2012., 2015. kada je bio državni ministar, i 2018. kada je izabran za poslanika i nijednom to nije uradio - dodala je Milena Mitrović.

Prema pisanju CIN-a prvi čovjek opozicionog SDS-a u imovinskom kartonu, predatom prije tri godine, takođe nije prijavio ni kuću koju ima njegova supruga u Istočnom Sarajevu. Naveo je samo da posjeduje polovinu kuće u ovom gradu i račun u dvije banke na kojem je 78 000 maraka.