latinica  ћирилица
06/05/2022 |  19:48 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Koju bi cijenu evropskog embarga na rusku naftu platio Zapadni Balkan? (VIDEO)

Cijene energenata iz dana u dan rastu. Barel trenutno košta 112 dolara.
Benzinska pumpa (Foto: Tanjug/ Zoran Zestić) -
Benzinska pumpa (Foto: Tanjug/ Zoran Zestić)

Najave novih sankcija Evropske unije Rusiji, koje bi se ticale uvoza nafte iz te zemlje, dodatno komplikuju situaciju i tržište čine neizvjesnim i kod nas, i u regionu. Ono što je izvjesno jeste da će gas u Srbiji poskupjeti u junu.

Cijene goriva, a samim tim i robe široke potrošnje će rasti, to je jasno, kažu ekonomisti. Koliko - niti mogu niti žele da prognoziraju.

Ekonomija pod reflektorom geopolitike gubi smisao. Zabrana uvoza nafte iz Rusije koštala bi razvijene zemlje Evropske unije, ali najviše bi, smatraju, posljedice osjetio Zapadni Balkan.

Kolika će biti cijena gasa u narednom periodu u Srbiji trebalo bi da bude poznato polovinom maja. Ono što je izvjesno jesu novi ugovori sa ruskim Gaspromom i cijena veća od sadašnje.

Ekonomska nestabilnost, procjene su pojedinih ekonomista, trajaće najmanje godinu do dvije.

Troškovi će se, kažu, preliti na proizvodne aktivnosti, što će uticati na slabljenje standarda i smanjenje obima poslovanja.

Tražiće se energenti na drugim destinacijama.

Analitičari smatraju da će svijet biti ekonomski podijeljen. Rusija će na istoku, u Kini i Indiji otvoriti novo tržište za izvoz nafte i gasa. Amerika će energente skuplje prodavati Evropi.

A mi i region i dalje ćemo biti tu negdje na rascjepu istoka i zapada i mnogo više osjećati posljedice uticaja geopolitike na ekonomiju.