latinica  ћирилица
07/05/2022 |  11:44 ⇒ 11:45 | Autor: SRNA

Deđanski: Lažni visoki predstavnik daje lažne izvještaje

Politički analitičar iz Beograda Stevica Deđanski rekao je Srni da izvještaj Kristijana Šmita o stanju u BiH, u kojem se Srbi i Hrvati optužuju za destabilizaciju BiH i podrivanje Dejtona, nije ništa neočekivano jer "lažni visoki predstavnik daje lažne izveštaje".
Stevica Deđanski - Foto: RTRS
Stevica DeđanskiFoto: RTRS

- On ima svoju agendu, a to je da se izvrši najstrašniji pritisak na Republiku Srpsku i, prije svega, na srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, u nekoj mogućnosti da, ako uspije da ga zamijene, dođu neki koji će biti poslušnici - ocijenio je Deđanski.

On smatra da onima koji stoje iza Šmita, ne ide u prilog to što se "konačno, posle 20 godina" pobunila i hrvatska zajednica u BiH, ali i Hrvatska.

- Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je vrlo žestoko krenuo u kampanju što izaziva potrese i zapadna međunarodna zajednica je sada malo izgubila fokus. Imali su problem, kako su oni to vidjeli, samo sa Srbima, a sada imaju problem i sa Hrvatima i niko ne želi da dozvoli više da lider SDA Bakir Izetbegović vlada onako kako on želi - ukazuje Deđanski.

On ističe da Izetbegović nije bitna politička ličnost, ali da očigledno ima podršku SAD, Velike Britanije i Njemačke i da radi na tome da suzbije djelovanje bilo koga drugog u BiH.

- Ono što je dobro za Srbe, jeste to što konačno nastupamo, zbog zajedničkih interesa, zajedno sa Hrvatima. I mislim da im ovaj put neće baš tako lako proći ta priča sa okupacijom i hrvatskog dijela BiH od muslimana i da im oni biraju predstavnika - kaže Deđanski.

On ističe da Srbi treba da nastave da drže svoju poziciju, braneći međunarodno pravo, koje se u BiH zasniva na Dejtonskom sporazumu.

Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje kao visokog predstavnika, naveo je u izvještaju o stanju u BiH, koji će se naći pred Savjetom bezbjednosti UN, da zakonima koje usvajaju vlasti u Republici Srpskoj potkopavaju mir i stabilnost.

Šmit je naveo i da su neprihvatljive izjave iz HDZ-a BiH o teritorijalnoj reorganizaciji i ocijenio da se time aludira na "sablast" trećeg entiteta, te da je takva retorika destabilizujuća.

Savjet bezbjednosti UN razmatraće na sjednici 11. maja situaciju u BiH.