latinica  ћирилица
08/05/2022 |  14:06 | Autor: SRNA

Đokić: Politički problem u FBiH- uzrok nestabilnosti u BiH

Predsjednik SP-a Petar Đokić poručio je da je Kristijan Šmit građanin Njemačke koji boravi u BiH i da je njegov stav u izvještaju Savjetu bezbjednosti UN apsolutno pogrešan i netačan, te naglasio da je uzrok nestabilnosti u BiH politički problem u Federaciji BiH.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

Đokić je novinarima u Doboju izjavio da je Šmita u BiH poslala njegova država da pokuša nešto uraditi, ali da nije dobio verifikaciju Savjeta bezbjednosti UN, odnosno nije izabran po proceduri, te ga, stoga, Republika Srpska ne prihvata kao legalnog i legitimnog visokog predstavnika međunarodne zajednice.

On je ukazao da Šmit ne govori o tome da je kriza u BiH otvorena, da je dobila dimenziju složenih, narušenih odnosa između tri konstitutivna naroda i dva entiteta, da poremećaji u FBiH traju već osmu godinu.

Da je kojim slučajem takvo stanje u Republici Srpskoj, kaže Đokić, o tome bi se "zvonilo na sve strane".

On ističe da je FBiH u dubokom političkom problemu jer je entitetskoj Vladi mandat istekao prije četiri godine i nije legitimna, kao ni po kantonima i većini institucija u tom entitetu.

- Imaju li Srbi ikakve krivice za to? Nemaju, ni najmanje - konstatovao je Đokić.

On smatra da se o tome treba pričati, ali da stranci više vole negativno govoriti o srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, koji nasuprot tome daje doprinos smirenju situacije i dijalogu.

Đokić je ukazao da međunarodna zajednica, izuzev birokratskih i formalanih sastanaka u Sarajevu bez ozbiljnih zaključaka i diskusija, nema namjeru da se ozbiljno posveti rješavanju trenutne situacije.

On kaže da kao spoljno–trgovinskog partnera poštuje Njemačku, kao i druge zemlje, te da smatra da je daleko mudrije da se one okrenu zajedničkom dijalogu, da se prevaziđu problemi u BiH i da se izbjegne mogućnost da se požar u Evropi koji se dešava na relaciji Rusija–Ukrajina ne prebaci na na područje Balkana.

- I zato je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zagovornik ideje uspostavljanja što boljih odnosa u regionu i inicijative "Otvoreni Balkan". I umjesto da se takvim temama posvetimo, mi se bavimo time šta je Šmit tamo govorio kao nelagalno izabrani visoki predstavnik - kaže Đokić.

Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje kao visokog predstavnika, naveo je u izvještaju o stanju u BiH koji je uputio Savjetu bezbjednosti UN, da zakonima koje usvajaju vlasti u Republici Srpskoj potkopavaju mir i stabilnost.

Šmit je naveo i da su neprihvatljive izjave iz HDZ-a BiH o teritorijalnoj reorganizaciji i ocijenio da se time aludira na "sablast" trećeg entiteta, te da je takva retorika destabilizujuća.

Savjet bezbjednosti UN razmatraće na sjednici 11. maja situaciju u BiH.