latinica  ћирилица
08/05/2022 |  19:37 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Arnautović: CIK bi mogao odbiti ovjeru učešća Dodika i Čovića na izborima (VIDEO)

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović zaprijetio je da će Komisija odbiti ovjeru učešća Milorada Dodika i Dragana Čovića na izborima, ako Kristijan Šmit kaže da krše Dejton i Ustav.
CIK BiH - Foto: RTRS
CIK BiHFoto: RTRS

Šmit je najavio da će 11. maja pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija podnijeti Izvještaj o situaciji u BiH.

Ipak, očekuje se da će ga Rusija i Kina onemogućiti, dok će po ugledu na raniju praksu Izvještaj Vlade Republike Srpske predstaviti ruski ambasdador u Ujedinjenim nacijama.

Najava Arnautovića je skandalozna kažu srpski zvaničnici, istovremeno i očekivana jer je ohrabren izjavama međunarodnih zvaničnika.

Arnautović je ogolio namjere političkog Sarajeva prema neposlušnim srpskim i hrvatskim liderima. Plan je jednostavan.

Nakon što Šmit u svom Izještaju 11. maja u UN-u, ako ga u tome ne spriječe Rusija i Kina, objelodani da Milorad Dodik i Dragan Čović "potkopavaju" Ustav i Dejtonski sporazum, CIK BiH ima odriješene ruke da im zabrani učešće na predstojećim izvborima.

- Ako je ovo tačno da u njegovom Izvještaju, koji će podnijeti 11. maja, da on imenom i prezimenom tvrdi, optužuje da se neko ponaša antidejtonski, to je dovoljno za djelovanje. Potrebno je da glavni tumač Dejtonskog sporazuma kaže da se taj i taj predsjednik stranke ponaša antidejtonski, suprotno potpisanoj izjavi da će poštivati Opšti mirovni spoprazum u BiH. To je dovoljno da mi stavimo na dnevni red - izjavio je Arnautović.

Dakle, Arnautović samo čeka da Šmit na Ist riveru izgovori Dodikovo i Čovićevo ime, očekivano u negativnom konketsku, da bi sazvao sjednicu CIK-a i zatražio da im bude zabranjeno učešće na izborima.

Ne treba gajiti iluziju da mu trenutni saziv Komisije, čiju zakonitost ospravaju upravo SNSD i HDZ BiH, neće dati podršku.

- Arnautović i Šantić su bliski SDA, u taj sastav su se očito dobro uklopili kadrovi SDS-a, PDP i Željka Komšića. Očito da pokušavaju da svim mehanizmima i manevrima utiču na rezultate izbora pa im padaju na pamet takve, neprihvatljive i na ničemu utemeljene ideje uklanjanja političkih aktera iz izbornog procesa - izjavila je šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Snježana Novaković Bursać.

Arnautović se poziva na član 1 tačku 13 Izbornog zakona BiH kojim je predviđeno da predsjednik stranke, koalicije ili nezavisni kandidat tokom prijave za učešće na izborima, potpisuje izjavu da će se pridržavati Opšteg mirovnog sporazuma za mir u BiH.

- Ako već pominju antidejtonsko djelovanje bilo bi zanimljivo da na tapet stave SDA jer ta stranka u svojim programskim dokumentima direktno navodi da se zalaže za drugu organizaciju BiH koja nije dejtonska. To je primjer antidejtonskog djelovanja - poručila je Novaković Bursać.

No, međunarodni zvaničnici su "slijepi i gluvi" za izjave o oružju za ne daj Bože, odbrani BiH punim džamijama i tako dalje.

Za njih to nije antidejtonsko djelovanje, ali jeste kada rukovodstvo Srpske vraća u Dejtonu dobijene nadležnosti ili kada Hrvati traže da biraju svoje predstavnike u Predsjedništvu i domovima naroda.

- Radi se o jednoj bahatosti i osionosti, sve onome čemu svjedočimo u istupima zvaničnika SDA i drugih bošnjačkih političara. Zapravo, uvjereni su kako treba provesti sve ono što je napisano u Deklaraciji SDA što je plagijat Islamske deklaracije, a to je stvaranje mini bošnjačke države. Tu se i Arnautović uklopio u matricu ispunjavanja želja političkog Sarajeva - rekao je novinar i politički analitičar iz Mostara Zoran Krešić.

Simbiozu i potpuno oslanjanje na OHR potvrđuje i Arnautovićev zahtjev da Šmit nametne odluku kojom će primorati Savjet ministara da obezbijedi novac za izbore, ako to sami ne urade.