latinica  ћирилица
09/05/2022 |  10:40 ⇒ 13:51 | Autor: RTRS

Širom Srpske odata počast poginulim u Drugom svjetskom ratu (FOTO)

Širom Srpske položeni su vijenci i odata počast poginulim borcima i civilima povodom 77 godina od pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.
Prnjavor - Obilježavanje 9. maja - Foto: SRNA
Prnjavor - Obilježavanje 9. majaFoto: SRNA

Ispred Spomen-kosturnice u Parku narodnih heroja u Doboju vijence su položile delegacije Udruženja "Antifašisti i borci Narodnooslobodilačkog rata" i Gradske uprave Doboj.

Predsjednik gradskog udruženja "Antifašisti i borci NOR-a" Novak Radojčić rekao je da se slobodarske i antifašističke tekovine moraju potvrđivati i njegovati kod mladih uprkos rastućem revizionizmu istorije. 

On je naveo da je kraj Drugog svjetskog rata proglašen nekoliko mjeseci kasnije nakon kapitulacije Јapana kojoj je prethodilo američko bombardovanje atomskim bombama Hirošime i Nagasakija. Sa dobojskog područja u NOR-u je tokom Drugog svjetskog rata poginulo oko 650 boraca.

U kripti Spomen-kosturnice nalaze se posmrtni ostaci i 111 ustanika, od kojih je 110 Srba, koje je ustaški prijeki sud u Doboju 1941. godine osudio na smrt i strijeljao.

Polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja borcima Narodnooslobodilačkog rata, te kod spomenika borcima odbrambeno-otadžbinskog rata, u Omarskoj je tradicionalno obilježen 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom, uz poruke mira i želju da se stradanje kakvo je narod Kozare pretrpio u Drugom svjetskom ratu više nikome ne ponovi.

Vijence u Omarskoj položile su delegacije SUBNOR-a, grada Prijedora, boračkih organizacija i političkih partija. Vijenac je položen i pred spomenikom narodnog heroja Miloša Mamića.

Predsjednik gradske organizacije SUBNOR-a Veljko Rodić izjavio je da je ovo bila još jedna prilika da se oda pošta poginulim borcima iz odbrambeno-otadžbinskog i Drugog svjetskog rata i da se pošalju poruka mira i tolerancije u čitav svijet.

On je potvrdio da je sa područja Prijedora poginulo 2.307 partizana boraca, te 4.037 žrtava fašističkog terora, kao i 990 djece.

Predstavnici Opštinskog odbora SUBOR-a i opštine Mrkonjić Grad položili su vijence na bistu narodnog heroja Pavla DŽevera i skojevke Milje Đukanović. Vijenci su položeni i na spomenik narodnom heroju Simi Šolaji na Previlima.
U NOB-u je sa područja mrkonjićke opštine učestovalo 1309 boraca, od kojih je 525 poginilo.

Foto: RTRS

Predstavnici opštine Šamac i opštinske Boračke organizacije vijence su položili na Spomen-obilježje poginulim borcima i žrtvama Drugog svjetskog rata te poručili da je srpski narod značajno doprinio slomu nacizma i fašizma.
U Drugom svjetskom ratu poginulo je 600 lica sa područja Šamca, od kojih 187 boraca.

Treba ugasiti svaku klicu fašizma, da se to zlo koje je pobijeđeno 1945. godine više nikada ne ponovi, rečeno je danas u Derventi.

Vijenac ispred spomenika borcima Narodnooslobodilačkog rata /NOR/ položili su gradonačelnik Dervente Milorad Simić, predsjednik Gradske skupštine Bojan Radanović i delegacija Gradske organizacije SUBNOR-a.

Predsjednik SUBNOR-a u Derventi Boro Preradović rekao je da se u Derventi gaji antifašizam, što pokazuje i današnje okupljanje. On je dodao da je obaveza svih da se sjećaju poginulih za oslobođenje naših prostora i naroda.

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić rekao je da je potrebno prenositi mladim naraštajima da se protiv fašizma treba boriti.

Predsjednik SUBNOR-a Rade Radonjić podsjetio je da se sa područja opštine Prnjavor u Drugom svjetskom ratu borilo oko 4.500 boraca od kojih je više od hiljadu poginulo, zbog čega se, kako je ocijenio, takve istorijske činjenice nikada ne smiju zaboraviti.

- Naše škole bi na ovakve manifestacije trebale dovoditi nove generacije učenika jer se takve velike žrtve ne smiju zaboraviti, ti ljudi su dali svoj život da mi živimo u miru i slobodi - rekao je Radonjić.

On je podsjetio da SUBNOR Prnjavor u svom članstvu ima još samo dva preživjela borca iz tog vremena - Žarka Kovačevića i Boru Јovića, a da im u očuvanju sjećanja na ovakve istorijske trenutke pomaže i oko 28 potomaka starih boraca.

Opština Prnjavor u ratu od 1941. do 1945. godine dala je četiri narodna heroja – Radu Vranješević, Novaka Pivaševića, Vida Nježića i Stanka Vukašinovića.

U Kostajnici je obilježen Dan pobjede nad fašizmom polaganjem vijenca u gradskom parku na spomenik poginulima u Narodnooslobodilačkom ratu.

Vijenac su sa saradnicima položili načelnik opštine Nikola Јanjetović i predsjednik Skupštine opštine Miloš Šteković.

Foto: SRNA

On je rekao da ova opština ima četiri narodna heroja - Petra Borojevića, Lazu Štekovića, Petra Mećavu i Ranka Šipku, koji su bili borci legendarne Baljske čete.

Povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom predstavnici opštine Kotor Varoš i SUBNOR-a položili su vijence na spomen-kosturnicu poginulim borcima iz Drugog svjetskog rata, te poručili da nikada ne treba zaboraviti slavne pretke koji su se borili za slobodu.

Zamjenik načelnika opštine Kotor Varoš Mladen Trivunović rekao je da nikada ne bi trebalo zaboraviti žrtve i pretke koji su pronijeli slavu po svijetu, kao odlučni borci za slobodu.

Predstavnik Opštinskog odbora SUBNOR-a Vojo Glavaš ukazao je na značaj obilježavanja Dana pobjede da bi se istina prenosila mlađim generacijama.

On kaže da je u Narodno-oslobodilačkom ratu učestvovalo više od 1.000 boraca sa područja kotorvaroške opštine, a 155 je dalo život za slobodu.