latinica  ћирилица
09/05/2022 |  12:44 ⇒ 13:41 | Autor: SRNA

Trebinje: Obilježen Dan pobjede nad fašizmom

Delegacije grada Trebinja, Gradskog odbora SUBNOR-a i Socijalističke partije položile su danas cvijeće na spomenik palim borcima u borbi protiv fašizma 1941-1945. u gradskom parku povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom.
Trebinje - Obilježavanje 9. maja - Foto: SRNA
Trebinje - Obilježavanje 9. majaFoto: SRNA

Predsjednik trebinjskog SUBNOR-a Rajko Ćapin podsjetio je da je pobjeda u Drugom svjetskom ratu najveća tekovina antifašističke borbe kojom su stvorena dva osnovna preduslova za dostojan život čovjeka, a to su mir i sloboda.

- To su i dva osnovna postulata antifašizma, uz međusobno uvažavanje, toleranciju, ravnopravnost među ljudima bez obzira na pol, vjeru i naciju. I to je nešto što nas obavezuje da u narednom periodu prenosimo mladim naraštajima i da ne dozvolimo da ni u jednom momentu zavlada govor mržnje, što bi dovelo do sukoba koje niko ne želi, ali mogu da budu izazvani klicom nedobronamjernosti - rekao je Ćapin.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković istakao je da 9. maj predstavlja sjećanje na sve žrtve u borbi protiv antifašizma, na borce koji su živote dali za mir, slobodu i kasnije za napredak i prosperitet, kao i na sve nevine žrtve stradale u Drugom svjetskom ratu.

- Svi treba da se trudimo da svaki dan promovišemo mir, toleranciju, razumijevanje i prije svega mlade ljude da upućujemo i upoznajemo na koji način da se zajednički borimo da čuvamo mir, jer mir nema alternativu - rekao je Bošković.

Obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom u gradskom parku prisustvovali su potomci palih boraca NOR-a i fašističkog terora i predstavnici društveno-političkog života Trebinja.